Rudé náměstí ožilo prvomájovou oslavou po 23 letech. Slaví se i na Krymu

Letošní 1. máj jako tradičně masově slaví Rusové, ale nejen jako svátek pracujících. Letošní průvody mají i politický náboj - hlavně v souvislosti s vývojem na jihovýchodní Ukrajině. Na Rudém náměstí v Moskvě se konala prvomájová demonstrace po více než dvou desetiletích. Sešlo se tam až sto tisíc lidí. Do ulic vyšlo i ruskojazyčné obyvatelstvo na Krymu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rudé náměstí slaví 1. máj

Rudé náměstí slaví 1. máj | Zdroj: Reuters

Nejmasovější oslavy svátku práce má tradičně Rusko. Do ulic vyšlo dopoledne více než dva miliony lidí, nejvíce pak v Moskvě, kde před Velkým divadlem u sochy Karla Marxe ruští komunisté jako opoziční strana pořádají své prvomájové mítinky. Z tribuny zazněly hesla týkající se Ukrajiny i sociálních požadavků přítomných důchodců, kteří se bojí o svou budoucnost.

Poslední sovětský prvomájový průvod zažilo moskevské Rudé náměstí v roce 1990. O rok později se tu demonstrovalo proti zdražování. Od těch dob se prvomájové akce přesunuly dále od Kremlu.

Na druhé straně Moskvy se teď čeká na mítink zhruba tří tisíc nacionalistů, začít by měl asi v 16 hodin. Demonstrace má vyjádřit solidaritu údajně trpícímu ruskojazyčnému obyvatelstvu na východě Ukrajiny, které podle organizátorů prvomájového protestu utlačuje kyjevský režim.

Centrum Moskvy je jinak prázdné, většina obyvatel využila svátků k cestě z patnáctimilionové aglomerace na své chaty. Dokazuje to i téměř nulový provoz na páteřních komunikacích.

Přesně opačně to teď vypadát na Krymu, třeba v Simferopolu vyšlo podle zpravodajských agentur spontánně do ulic na 100 tisíc lidí. Bouřlivě se slaví velký návrat do Ruska, což místní shodně označují spíš za velký návrat domů.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme