Právnička Klára Samková čelí podezření, že oklamala banku, aby tajně pomohla dlužníkovi

Advokátka a lídryně kandidátky za hnutí Úsvit do eurovoleb Klára Samková zřejmě oklamala Českou spořitelnu. Od banky koupila 21milionový dluh jedné společnosti zhruba za třetinu ceny a zdá se, že zamlčela, že peníze na koupi dluhu získala přímo od dlužné firmy, kterou zastupovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klára Samková

Klára Samková | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Podle Pavla Chalupy z České spořitelny by ale banka dluh nikdy neprodala, kdyby věděla, že Samková ve skutečnosti dluh kupuje za peníze dlužníka.

„Vůbec mě nenapadlo, že by to kupovala pro někoho jiného, protože jsem myslel, že také obchoduje s pohledávkami jako třeba ostatní advokátní kanceláře, které si koupí pohledávku a pak ji samozřejmě dál vymáhají a řeší,“ zdůrazňuje Pavel Chalupa.

Podle některých expertů se jedná o podvod. Myslí si to i právník Václav Vlk.

„Obecně lze říci, že každé osobě, která se podílí na takovémto způsobu, kdy dojde ke snížení úvěru, respektive v podstatě ke zmenšení dluhu na úkor věřitele, tak se dopouští trestného činu buď úvěrového podvodu, nebo podvodu samotného,“ tvrdí Václav Vlk.

Klára Samková to nechtěla komentovat s ohledem na advokátní tajemství. „Tato záležitost souvisí s výkonem mé advokátní činnosti a nebudu se k ní vyjadřovat. Nijak.“

Banka už věc řeší a zjišťuje, zda a případně jaká jí vznikla škoda.

Markéta Chaloupská, Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme