Český fotbal ověřuje experiment s penaltovými rozstřely

Penaltové rozstřely jsou už dlouhá léta černou můrou Angličanů a tamní reprezentace hledá způsob, jak dalšímu kolapsu střelců na šampionátu zabránit. Jsou ale na světě místa, kde jsou závěrečné rány z penaltového puntíku velkou zábavou a žádný výrazný stres při nich střelci ani fanoušci necítí. Třeba na "českém venkově", kde si lidé zajímavý experiment oblíbili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brankář Brna Tomáš Bureš právě inkasuje z penalty. Budějovice jsou zachráněny

Brankář Brna Tomáš Bureš právě inkasuje z penalty. Budějovice jsou zachráněny | Zdroj: ČTK

Svazový místopředseda Roman Berbr je kontroverzním fotbalovým funkcionářem a mnozí mu vyčítají spojení s předlistopadovou Státní bezpečností.

Věc, kterou ale před časem zavedl v nižších soutěžích na Plzeňsku a kterou postupně převzaly i některé další krajské svazy, vyvolává spíše jen pozitivní ohlasy: penaltové rozstřely v případě nerozhodného výsledku po základní hrací době. Lidé díky nim pokaždé poznají vítěze a pobaví se, i když byl třeba předchozí průběh nezáživný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Penaltový rozstřel bude doprovázet takřka každé fotbalové utkání na území Čech, Morava se zatím brání

„Je to atraktivnější. Možnost získat dodatkový bod je taky celkem významná. Bohužel, jako fanoušek Modlan musím říct, že se nám v nich nedaří,“ myslí si fanoušek Modlan na Teplicku Roman Nešetřil, přestože jeho tým vyhrál v této sezoně jen jediný z pěti penaltových rozstřelů. A také kvůli tomu má blíže ke spodku tabulky.

„Podle mého názoru je to udělané, aby byla tabulka více vyrovnaná. Bod navíc totiž dělá hrozně moc. To vidíte v tabulce. Tři body nahoru i dolů a jste buď na postup, nebo v baráži,“ říká kapitán modlanského Baníku Pavel Karlík, který ale sám ještě penaltový rozstřel nezažil. V zimě se vrátil z Německa, ale překvapený jako fotbalisté při začátku experimentu už z něj asi nebude.

„Na konci přípravy jsem odjel pryč a nebyl jsem poprvé v kariéře na první dvě mistrovská utkání. Po příjezdu to trenér v kabině hecoval, aby kluci dali gól, vyrovnali a vyhráli na penalty. Vůbec jsem to nechápal a ptal se, co to říká. Až pak jsem to pochopil. Byla to pro mě novinka,“ vypráví Pavel Sedláček z Proboštova, kterému jdou od té doby penaltové rozstřely náramně.

Vyhrál jich všech pět z pěti a v této závěrečné disciplíně je v přeboru Ústeckého kraje ze všech týmů nejlepší. Kromě Ústecka si užívají závěrečných penaltových rozstřelů také fanoušci v přeborech Karlovarského a zmíněného Plzeňského kraje.

Moravský svaz si radši počká

Od nové sezony je při nerozhodných výsledcích uvidí i v České fotbalové lize a divizních skupin v Česku. Naopak lidé z vedení moravského fotbalu zatím počkají, jak se novinka osvědčí, i když třeba v krajském přeboru na Zlínsku se bude hrát od dalšího ročníku také bez remíz.

I v Čechách jsou ale místa, kde se rozdělování bonusového bodu brání. Podle tradičního modelu chtějí hrát nadále v Praze i na Liberecku, protože novinka podle nich popírá hru na vítězství.

To ostatně potvrzuje i fotbalista Pavel Sedláček z Proboštova, který si jinak experiment pochvaluje. „Mančaft je v zápase lepší a maká, ten na druhé straně jen zdržuje a zakopává, přesto ten horší může uhrát dva body.“

Jaroslav Plašil, Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme