Ústavní soud potvrdil pokutu pro rodiče, kteří nenechali syna naočkovat povinnou vakcínou

Ústavní soud dnes potvrdil povinnost rodičů nechat děti očkovat. Posuzoval stížnost rodiny, která odmítla povinnou hexavakcínu. Rodiče za to dostali šestitisícovou pokutu. Podobně rozhodovaly v minulosti i jiné soudy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování (ilustrační foto)

Očkování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Obava ze zdravotního rizika podle soudu nevyvazuje rodiče z povinnosti umožnit očkování dětí.

„Sankci za porušení povinnosti podrobit dítě očkování lze rodičům prominout jen v individuálních a odůvodněných případech, například když očkování prokazatelně odporuje náboženskému přesvědčení rodiny,“ uvádí mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na téma povinné vs dobrovolné očkování diskutovali profesor Roman Chlíbek a Petr Sedláček ze sdružení Rozalio

Podle ní soud v projednávané věci nezjistil, že by stěžovatelé takové závažné důvody pro odmítnutí očkování uvedli.

Část lidí s povinným očkováním nesouhlasí. Třeba mluvčí občanského sdružení Rozalio, které sdružuje rodiče zajímající se o téma očkování, Petr Sedláček se domnívá, že rozhodnutí a odpovědnost by měla být na rodičích – k tomu by také měli dostat od pediatrů „férové“ informace o očkování, což prý však vždy neděje.

„Já si myslím, že by bylo dobré, aby se rodiče mohli svobodně rozhodnout, jestli nechají děti naočkovat proti nemocem, u kterých je riziko nákazy anebo i proti nemocem, u kterých riziko nákazy není, což se v České republice také děje,“ poznamenává.

Rodičů, kteří očkování zcela odmítají, je podle něj v Česku výrazná menšina.

„Nám nejde o to, aby bylo očkování nějak celé zrušeno, ale aby se rodiče mohli rozhodnout. Třeba pokud se v České republice očkuje povinně proti žloutence typu B, což je nemoc, která se přenáší krví a pohlavním stykem, u které je pro úplně malinké děti v podstatě nemožné, aby se jí nakazily, tak aby takové nesmysly nebyly povinné,“ doplňuje Sedláček.

Podle profesora Romana Chlíbka z České vakcinologické společnosti je dobře, že se o tématu diskutuje. Sám přiznal, že i jeho názor se vyvíjí, v poslední době však spíše směrem od dobrovolnosti.

K tomu ho prý vedou třeba poslední data o očkování proti pneumokokům, které je dobrovolné.

„Dostali jsme se na šedesátiprocentní proočkovanost a za posledních pět let opět v loňském roce máme nejvyšší výskyt pneumokokových onemocnění. Čili pořád tady mám jistou obavu, že prostě třeba z nedostatku informací budou rodiče odmítat očkování ve velkém, poklesne nám proočkovanost a ty nemoci opět budou hrozit více, než je tomu teď,“ říká Chlíbek.

Petra Hosenseidlová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme