Ukrajinská vláda chce uspořádat jednání u kulatého stolu se separatisty

Ukrajinské vedení souhlasilo s uspořádáním kulatých stolů národní jednoty, za kterými by měli zasednout zástupci vlády i ruskojazyčných vzbouřenců z východu země. Tuto formu dialogu doporučili i ruský prezident Vladimír Putin a německá kancléřka Angela Merkelová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská vláda souhlasí s jednáním s proruskými separatisky z východu země

Ukrajinská vláda souhlasí s jednáním s proruskými separatisky z východu země | Zdroj: Reuters

Ukrajinský prezident a premiér chtějí iniciovat kulaté stoly národní jednoty s představiteli všech politických stran, vědci, a občanskými aktivisty s výjimkou východních ozbrojenců a osob, které se dopustily vážných zločinů.

Od kulatých stolů by měly vzejít návrhy na decentralizaci země, roli místních samospráv, ochranu práv národnostních menšin a reformu soudnictví.

Garantem a účastníkem debat mají být také představitelé OBSE. Kyjev znovu vyzval ozbrojené separatisty, aby přestali klást odpor, opustili obsazené administrativní budovy a odevzdali zbraně. Za to jim slíbil beztrestnost.

Proruští aktivisté ale tyto podmínky odmítají a včera zápalnými lahvemi zaútočili na pohraniční přechod do Ruska u Luhansku.

Martin Dorazín, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme