Slévárna v Horní Kalné vyrábí památník na počest československých letců RAF

V umělecké slévárně v Horní Kalné na Trutnovsku vzniká pomník československým letcům, kteří za války bojovali v Britském královském letectvu (RAF). Sochu věnuje památce letců britská komunita v Česku a na Slovensku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve slévárně v Horní Kalné vzniká pomník československým letcům RAF

Ve slévárně v Horní Kalné vzniká pomník československým letcům RAF | Zdroj: ČTK

Vzdor, hrdost a odpor vyjadřuje bronzový okřídlený lev jako symbol odvahy více než dvou a půl tisíc československých letců, kteří odešli z okupované vlasti, přidali se ke Spojencům a proslavili se hlavně v Bitvě o Británii.

Autorem sochy je britský sochař Colin Spofforth. Památník vzniká po částech metodou odlévání ztraceného vosku v Umělecké slévárně v Horní Kalné v Podkrkonoší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve slévárně v Horní Kalné vzniká pomník letcům RAF. Natáčel tam redaktor Jaroslav Skalický

„Socha se skládá z asi 25 dílů. Ty se potom svařují a musí se to vycizelovat, aby nikdo nepoznal, kde svár byl. Je to jednodušší. Daly by se odlít větší díly, ale to už není zase ekonomické,“ vysvětluje spolumajitel slévárny Pavel Horák.

Britové, kteří žijí a pracují v Česku a na Slovensku, věnovali na vytvoření sochy 3 miliony korun. Památník bude odhalen 17. června v Praze.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme