Filmový festival v Cannes zahájil kontroverzní snímek o životě monacké kněžny

V Cannes na jihu Francie začíná 67. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Jeho návštěvníci s velkým zájmem očekávali projekci snímku Grace, kněžna monacká od režiséra Oliviera Dahana. Ten dnes večer festivalovou přehlídku slavnostně zahájil. Knížecí rodina se od filmového pohledu na jednu etapu života Grace Kellyové distancovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmový festival v Cannes

Filmový festival v Cannes | Zdroj: Reuters

„Osud tomu chtěl, aby našla smrt mezi Velkou a Střední cestou nad městem. Pozoruhodné na její nehodě je, že k ní došlo na stejném místě, kde v roce 1954 točila film s Cary Grantem,“ vzpomíná na monackou kněžnu Francois Jean Brych.

Film o Grace Kellyové má výrazně větší publicitu než většina soutěžních snímků, možná právě i díky negativní reakci knížecí rodiny. Podle ní snímek, který se dnes promítá souběžně i ve stovkách kin po celé Francii, nedopovídá realitě a je plný výmyslů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mediální kampaň kolem filmu o Grace Kellyové zaznamenal i zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Každopádně ale vyvolal novou vlnu zájmu o osobnost půvabné dámy, která tragicky zahynula před víc než třiceti roky. Například deník Aujourd'hui vydal speciální přílohu věnovanou pouze této osobnosti.

„Grace Kellyovou jsem dřív znala jen podle jména. Věděla jsem, že to byla monacká princezna a herečka, ale debata kolem filmu mě zaujala natolik, že jsem se o ní začala zajímat více. Mediální kampaň filmu je nepřehlédnutelná, dokonce zastínila i aktuální témata jako vývoj na Ukrajině nebo evropské volby,“ soudí mladá Pařížanka.

V dějišti filmového festivalu už od včerejšího večera bojovaly desítky nadšenců o co nejlepší pozici na tradičním defilé osobností po červeném koberci. Na něm se představí i Nicole Kidmanová, která ve filmu hraje hlavní roli.

Na festival se těší i samotní obyvatelé Cannes. „Už to není tak zajímavé jako dříve, kdy třeba defilé hvězd bylo opravdovým divadlem. Dnes už je té zábavy kolem méně, ale festival máme stále moc rádi, hlavně tu atmosféru,“ říká bývalá učitelka bydlící jen kousek od festivalového paláce.

Filmový festival v Cannes byl založen v roce 1946 a patří mezi nejstarší a nejprestižnější filmové festivaly vedle festivalů v Benátkách nebo Berlíně. Nejprestižnější filmovou cenou v Cannes je Zlatá palma udělována za nejlepší film, která byla poprvé udělená v roce 1955. Předtím byla hlavní cenou Velká cena.

V porotě festivalu je letos opět devět známých osobností z filmového světa. Čtyřem ženám a čtyřem mužům bude předsedat novozélandská režisérka Jane Campionová, která získala Zlatou palmu v Cannes za krátký film Peel z roku 1982.

Na francouzské riviéře se objeví dohromady více než 1700 filmů. Většina zamíří na souběžně probíhající filmový trh, na němž se představí i česká díla: Cesta ven Petra Václava a Fair Play Andrey Sedláčkové.

České filmové centrum (ČFC) organizuje rovněž projekci Works in Progress, na které představí zahraničním profesionálům čtyři nové české filmy. Půjde o snímky Místa, My2, Děti a Díra.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme