E-cigarety jsou podle ministra Němečka inhalátory. O zákazech po vzoru USA neuvažuje

Zákaz používat elektronickou cigaretu na veřejnosti zřejmě mezi vládou navrhovanými protikuřáckými opatřeními nebude. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) teď analyzuje takzvaný protikuřácký zákon, který mu zanechal jeho předchůdce Leoš Heger (TOP 09). Českému rozhlasu Němeček řekl, že co se týká e-cigaret, přísnější opatření zavádět nemíní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická cigareta

Elektronická cigareta | Zdroj: Reuters

„Ony ty cigarety se sice cigarety jmenují, ale cigaretami nejsou, jsou to vlastně inhalátory nikotinu pro ty, kteří to používají, takže tam z toho odpadá obtěžování okolí pasivním kouřením a podobně,“ uvedl Němeček.

Diskusi o protikuřácké legislativě namířené proti elektronickým cigaretám naposledy rozvířil New York. Loni schválené opatření o zákazu kouření e-cigaret na veřejnosti tam vstoupilo v platnost koncem dubna.

Podle Jarmily Greplové z poradny Život bez cigaret by se i nyní mohlo na české kuřáky pohlížet podobně jako v USA. Elektronické cigarety jsou totiž vedené jako tabákový výrobek, proto se prý stejně jako klasická cigareta nesmějí užívat třeba na úřadech nebo ve školách.

„Tam to bylo poměrně jednoznačně dáno, ale potom se otevřela diskuse, jestli by elektronické cigarety z tohoto neměly být uvolněny, že to je vlastně alternativa pro kuřáky, takže ten původně jednoznačný pohled se začal v poslední době trošičku nabourávat. Ale úplně ze základního výkladu zákona to vlastně vypadá, že my už ten zákaz máme,“ uvedla Greplová.

Nekvalitní náplně?

Podle ní je však, co se e-cigaret týká, mnohem závažnější problém s nekvalitními či dokonce nebezpečnými výrobky.

Na to ostatně upozorňoval třeba i francouzský časopis 60 millions de consommateurs, který se zaměřuje na ochranu spotřebitelů – podle něj vědci ve výparech elektronických cigaret údajně zachytili značné množství rakovinotvorných molekul.

A o tom, že rizika existují, svědčí i zpráva ČOI z března letošního roku. I když se informace o chybách týkaly zpravidla „jen“ špatného značení, inspektoři je našli u většiny kontrolovaných výrobců a dovozců.

Vedle diskuse o e-cigaretách se dál diskutuje i o opatřeních proti klasickým cigaretám. V České republice neplatí zákonná omezení, ani co se týká kouření v době obědů. Poslední novela o ochraně před tabákovými a jinými výrobky pouze nařídila nalepit informativní nálepky.

Podle předsedy parlamentního Podvýboru pro zdravotní péči, prevenci a vzdělávání Pavla Antonína (ČSSD) by pomohlo omezení tlaku tabákové lobby.

„Prorazit ten tlak firem vyrábějících tabákové výrobky a najít i peníze, které ten tabák tomu státu přináší,“ poznamenal.

Zuzana Petráňová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme