V případu armádních tatrovek padnou rozsudky. Bartákovi hrozí až osm let

V případu nákupu armádních vozů Tatra dnes padnou rozsudky. Obžalovaný z korupce je exministr obrany Martin Barták a jeho známý, zbrojař Michal Smrž. Oba jakoukoli vinu odmítají. Proti nim ale stojí výpovědi dvou klíčových svědků. Státní zástupce chce pro obžalované nepodmíněné tresty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ministr obrany Martin Barták stojí před soudem kvůli údajné korupci při nákupu vozů Tatra pro českou armádu

Bývalý ministr obrany Martin Barták stojí před soudem kvůli údajné korupci při nákupu vozů Tatra pro českou armádu | Zdroj: ČTK

Žalobce Dušan Táborský navrhl pro Bartáka až osmileté vězení. Chce pro něj totiž trest v horní třetině sazby, která je v případě přijímání úplatku od dvou do osmi let.

Podle Táborského si Barták řekl o peníze během oficiální zahraniční cesty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní jednání v případu údajné korupce při nákupu armádních Tater sleduje Veronika Hlaváčová

„Cítíte, že tam je nějaký výrazný rozdíl, jestli doma podvedete chudáky střádaly z kampeliček, než když taková trestná činnost je přímo v průběhu vládní delegace ve Spojených státech,“ poznamenal žalobce.

Obžalovaný exministr Barták si při závěrečné řeči státního zástupce stěžoval, že mu není rozumět. Navrhovaný trest za přijímání úplatku nekomentoval.

Kauza začala už v roce 2006, když si armáda objednala 556 nákladních automobilů Tatra, za vozy měla zaplatit 2,6 miliardy korun. Později armáda zakázku navýšila o další vozy za 100 milionů korun. Tatra ve výběrovém řízení nezvítězila, ale byla vybrána přímo s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl. Soud se zabývá tím, zda si Martin Barták ještě jako první náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové v roce 2008 na schůzce v USA řekl o úplatek tehdejším manažerům automobilky. Údajně žádal v přepočtu o 80 milionů korun za to, že firma i přes vypovězení smlouvy českému subdodavateli zakázku získá.

„Já jsem mu nerozuměl. Nerozumím jeho verbálnímu projevu. Já vnímám to, že on jednu lež nahradil ještě větší lží, a počkám si na verdikt senátu. Mně upřímně řečeno to, co říká pan státní zástupce Táborský, opravdu nezajímá,“ uvedl Barták.

Státní zástupce navrhl pro Bartáka i zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy na deset let a pokutu. Tu by měl zaplatit i obžalovaný zbrojař Michal Smrž. Jemu za pokus o podvod hrozí až deset let za mřížemi.

„Nechci se vůbec k ničemu vyjadřovat a ovlivňovat nezávislý soud do vynesení rozsudku. Pak se rád vyjádřím ke všemu. Vinu odmítám od začátku, ale výši trestu vůbec nehodnotím,“ řekl Smrž.

Soudce Městského soudu v Praze chce vyhlásit rozsudek hned po dokončení závěrečné řeči obhájce obžalovaných. Ten zatím zpochybnil předložené důkazy i způsob vedení trestního řízení.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme