Ukrajina má Rusku předem zaplatit přes jednu a půl miliardy dolarů za červnový odběr plynu

Rusko vystavilo Ukrajině první účet za červnový odběr plynu, který přesahuje jednu a půl miliardy dolarů. Kyjev musí tuto sumu zaplatit do 2. června, jinak bude dodávka plynu na Ukrajinu zastavena. Navíc dluží Rusku ještě tři a půl miliardy dolarů za minulé období.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cena za předpokládaný červnový odběr plynu, kterou musí ukrajinský Naftohaz předem zaplati, je konkrétně jedna miliarda 660 milionů dolarů.

Rusko vychází z ceny, kterou si samo určilo, tedy 486 dolarů za tisíc metrů krychlových plynu. Ukrajina to neuznává a je ochotná platit jen polovinu. Opírá se přitom o dohody, které uzavřel sesazený prezident Viktor Janukovyč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci související s dodávkou ruského plynu na Ukrajinu shrnul zpravodaj v Moskvě Martin Dorazín

Moskva ale trvá na tom, že se podmínky dohody změnily, protože Kyjev platí buď pozdě, nebo vůbec. Na zvýhodněnou cenu tak prý ztratil nárok.

Spojené státy vyzvaly Rusko, aby Ukrajinu přestalo dodávkami plynu vydírat. Ukrajinská vláda se snaží zbavit závislosti na Rusku nákupem plynu například na Slovensku, Západ ale zatím není schopen Ukrajinu plynem plně zásobovat.

Evropa pro nás přestává být důvěryhodným partnerem, reaguje na sankce Rusko

Číst článek

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme