Vatikán odmítá odpovědnost za jednání jednotlivých katolických kněží ve světě

Zvláštní komise OSN dnes v Ženevě začala zpovídat zástupce Vatikánu kvůli zneužívání dětí katolickými kněžími. Je to druhé podobné zasedání. Už v letos v únoru Výbor pro práva dítěte kritizoval římskokatolickou církev za to, že staví své zájmy nad zájmy obětí. Dnešní jednání trvalo dvě hodiny, pokračovat se bude zítra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatopetrské náměstí

Svatopetrské náměstí | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Zástupce Vatikánu si pozval Výbor proti mučení OSN. Podle organizací, které katolickou církev dlouhodobě kritizují, je totiž znásilňování a zneužívání dětí fakticky mučením.

Například právnička neziskového Centra pro ústavní právo Katherine Gallagherová tvrdí, že násilník při něm zneužívá svou moc nad obětí stejně jako při mučení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výbor OSN proti mučení vyslýchá zástupce Vatikánu kvůli případům sexuálního zneužívání dětí kněžími. Podrobnosti zjišťoval redaktor Zdeněk Novák.

Představitelé Vatikánu naznačují, že se OSN nechává ovlivňovat nevládními organizacemi, které jsou proti Svatému stolci zaujaté. Podle generálního sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba vedení církve bojuje všemi prostředky proti tomu, aby se kauzy zneužívání opakovaly.

„Jak Jan Pavel II., tak Benedikt XVI. a především v současné době papež František jsou muži, kteří velmi zásadně vystupují proti jakémukoliv zakrývání těchto zločinů. Jednoznačně řekli, že ten, kdo se dopustil takovéhoto činu, nemá co dělat mezi klérem,“ zdůraznil.

Pokud příslušná komise OSN zařadí sexuální zločiny páchané kněžími do kategorie mučení a nelidského jednání, mohlo by to spustit lavinu žalob proti představitelům církve. Na případy mučení se totiž nevztahují žádné promlčecí lhůty ani omezení.

Tím spíš, že Vatikán v roce 2002 podepsal Konvenci OSN proti mučení. Vatikán ale tvrdí, že konvence, se vztahuje na Vatikán jako na stát a nikoli na katolickou církev.

Případy musí vyšetřit jednotlivé země

Podle velvyslance Vatikánu v Ženevě Silvana Tomasiho jsou za dodržování konvence v jednotlivých zemích odpovědné jejich státní orgány. „Svatá stolice nemá jurisdikci nad každým členem katolické církve,“ argumentoval před komisí v Ženevě arcibiskup Tomasi.

Kromě toho se katolická církev hájí i tím, že počet případů pedofilie v poslední době ubývá, nebo alespoň dál neroste. Zástupcům zneužívaných to ale samozřejmě nestačí a chtějí víc.

Církev plánuje i další kroky proti pedofilii ve vlastních řadách. Papež František vytvořil zvláštní komisi, která by měla do budoucna páchání sexuálních zločinů kněžími zabránit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na půdě OSN se začaly projednávat případy sexuálního zneužívání dětí katolickými kněžími. O tématu mluvil na Radiožurnálu generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

„Chceme navrhnout postupy, které by měly zajistit transparentní prošetření toho, kdo je za co odpovědný. Ať už lidé, kteří sexuálně zneužívali, nebo ti, kdo nedbali na ochranu dětí,“ řekl irský kardinál Seán Patrick O'Malley, jeden z členů komise. K odpovědnosti podle něj chtějí dohnat všechny, bez ohledu na postavení v církevní hierarchii.

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub přiznal, že i v Česku k případům, kdy byl duchovní vyřazen z řad klérů kvůli sexuálním deliktům. „Byli kněží, kteří byli suspendováni, byli vyřazeni z řad těch, kteří mohou působit jako duchovní. Takže takové případy v Česku jsou. Je jich velmi málo, ale existují.“ řekl.

bre, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme