Cannes přináší film, který nepůjde do kin. Po premiéře zamíří na internet

V Cannes dnes budou promítat film, který jinak v kině k vidění nebude. Kontroverzní snímek se zabývá aférou bývalého ředitele Mezinárodního měnového fondu a prezidentského kandidáta Dominiqua Strausse Kahna. Film Vítejte v New Yorku, který natočil Adel Ferrara, nepůjde do kin, ale bude se prodávat na internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gerard Depardieu

Gerard Depardieu | Zdroj: ČTK

Film Vítejte v New Yorku by se mohl klidně jmenovat Vítejte na síti. Jeho distributoři, americká společnost Wild Bunch, zvolili totiž neobvyklou cestu k divákovi.

Snímek se bude v rámci festivalu promítat o půlnoci na pláži, ale jinak do kin vůbec nepůjde. Za sedm eur si ho mohou zájemci koupit podobně, jako se dnes kupují jiné filmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O specifické distribuci filmu Vítejte v New Yorku informuje z dění festivalu v Cannes spolupracovník Českého rozhlasu Jan Šmíd

„Nechceme ten film prezentovat stejným způsobem, jak se to běžně dělá. Připadal nám natolik zajímavý, že jsme se rozhodli oslovit veřejnost přímo, bez prostředníka, kterým je kino. Uvidíme, jak to bude fungovat, i pro nás je to něco nového - tedy co se Francie týče. V každém případě nás těší, že film je tady očekáván s velkým zájmem,“ říká Alya Belgaroui Degaletová ze společnosti Wild Brunch.

Ve Francii se ale nyní film uvádí na trh podle jisté chronologie. Nejdříve se promítá v kině a teprve poté přicházejí další způsoby distribuce: nejčastěji na DVD a potom stále více přes internet.

„Zároveň je přesně stanoveno, jak dlouho se musí čekat, než se film dostane ven jiným způsobem,“ dodává francouzský producent Bruno Daniault. Proto budí nový postup producentů poměrné rozpaky.


Exclu Télérama.fr : Welcome to New York, d'Abel... by Telerama_BA

V budoucnu bude asi distribuce přes internet k široké veřejnosti běžnější. Markéta Hodoušková, která pracuje pro společnost propagující východoevropské filmy na světových trzích, je přesvědčena o tom, že tento trend je nevyhnutelný.

Ale od distribuce zpět k filmu. Snímek vypráví o aféře Dominiqua Strausse Kahna s pokojskou v newyorském hotelu. Bývalý prezidentský kandidát se se ženou nakonec finančně vyrovnal a vězení se vyhnul, ale jeho politická kariéra byla zničená. V hlavní roli snímku, který je chvílemi údajně dost násilný, hraje Gerard Depardieu.

„Jako všichni Francouzi jsem zvědavá na to, jak natočili tu scénu v New Yorku, a navíc ve filmu hraje Depardieu a Adel Ferara je také dobrý režisér, oba tomu jistě dají a dávají lidský a zajímavý rozměr,“ říká Nadine, která pracuje ve Festivalovém paláci.

Jan Šmíd, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme