Brazilci protestovali proti mistrovství světa ve fotbale. FIFA pryč, znělo v ulicích

Brazilská města zasáhly nejsilnější protesty proti fotbalovému šampionátu od loňských demonstrací. Nejsilnější byly v Sao Paulu, kde mistrovství za čtyři týdny začne. Aktivisté tam zablokovali dopravu. Policie použila proti radikálním demonstrantům i slzný plyn. Protestovalo se ale také v dalších městech. Lidem se nelíbí obrovské výdaje na fotbalový šampionát a LOH 2016.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V brazilských městech se protestovalo proti mistrovství světa ve fotbale

V brazilských městech se protestovalo proti mistrovství světa ve fotbale | Zdroj: Reuters

Zablokovaná doprava, rozbité výlohy a slzný plyn. Tak to vypadalo v největším brazilském městě, v Sao Paulu. Už ráno tam zablokovalo hnutí Bez střechy nad hlavou jednu z největších dopravních tepen. Pozdě večer hořely barikády a násilní demonstranti rozbíjeli výlohy obchodů a zničili expozici jednoho autosalonu. Policie proto použila slzný plyn.

Protestovalo se také v Rio de Janeiru, kde zablokovaly stovky protestujících hlavní dopravní tepnu. Byli mezi nimi radikálové, takzvaný Černý blok, ale také studenti či zaměstnanci škol a nemocnic.

Přehrát

00:00 / 00:00

V brazilských městech se protestovalo proti mistrovství světa ve fotbale, v Rio de Jabeiru natáčel zpravodaj ČRo David Koubek

Mladí lidé v kapucích a někdy i maskách křičeli "FIFA pryč" a "žádné mistrovství nebude" a oficiální katalog mistrovství světa ve fotbale FIFA zapálili. „Nelíbí se nám, jakým způsobem se obří sportovní akce jako mistrovství a olympijské hry tady v Brazílii pořádají,“ říká student Bernardo Soares.

Důvody k protestům shrnuje muž v převleku za Batmana, který se už tradičně objevuje na všech podobných akcích v Rio de Janeiru:

„Je absurdní sledovat, jak naše vláda utrácí miliardy realů za fotbalový turnaj a událost, ze které bude mít prospěch jen FIFA, byznysmeni a zkorumpovaní politici. Mezitím co lidé stále nemají pořádné vzdělání, slušnou veřejnou dopravu, zdravotní péči a bezpečnost. Je to opravdu ostuda.“

Oproti předchozím šampionátům není vidět v ulicích velké nadšení ani podpora pro národní fotbalový tým. Dříve byly pomalované i chodníky několik týdnů dopředu. Teď se sem tam začínají objevovat národní barvy, žlutá a zelená a vlaječky. Pouhý měsíc před mistrovstvím, které se koná v zemi fotbalu.

Neprotestujeme proti fotbalu

Podle jednoho z protestujících studentů, Bernarda Soarese to ale neznamená, že by všichni demonstrující byli proti fotbalu.

„Tohle je celonárodní protest nejrůznějších organizací a občanských výborů proti mistrovství světa, a tady v Rio de Janeiru i proti olympijským hrám. Mluvíme o tom a protestujeme proti tomu, jakým způsobem se tyto obří události tady v Brazílii pořádají,“ vysvětluje.

Demonstrace byly tentokrát sice daleko slabší než loni při fotbalovém poháru konfederací, který byl generálkou na mistrovství světa ve fotbale. Tehdy byly v ulicích měst po celé Brazílii stovky tisíc lidí, při největší demonstraci přes milion.

Politici teď doufají, že tak silné protesty se letos opakovat nebudou. V říjnu jsou ale parlamentní i prezidentské volby a nespokojenost mezi lidmi je obrovská. Protesty chystají i odbory a měsíc před fotbalovým mistrovstvím se rozmohly i stávky.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme