Do hokejového Minsku míří i čeští fanoušci, vízum díky šampionátu nepotřebují

Za normálních okolností je poměrně složité dostat se do Běloruska. Potřebujete pozvání, vízum a to ještě nedostane každý. Hokejový šampionát, který startuje v Minsku dnes, je ale výjimkou. Bělorusko totiž zrušilo dočasně vízový režim a slibuje maximální vstřícnost. Jaká je realita, zjišťoval zpravodaj Petr Vavrouška.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejoví reprezentanti v hale v Minsku odehrají svá utkání v základní skupině

Čeští hokejoví reprezentanti v hale v Minsku odehrají svá utkání v základní skupině | Zdroj: ČTK

Přijíždím k polsko-běloruské hranici. Už tady stojí dlouhá fronta aut. Organizátoři turnaje ale tvrdili, že pro fanoušky nebo novináře bude připraven speciální koridor, aby nečekali hodiny na odbavení. Tak to vyzkouším.

Zastavuji u první závory. Běloruský celník zjišťuje, jestli mířím na mistrovství, dává mi za okno emblém šampionátu a posílá mě dál. Nevraživé pohledy ‘nehokejových‘ řidičů ve frontě se snažím ignorovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bělorusko zrušilo na dobu šampionátu víza. Jak se jede přes hranice, zjišťoval zpravodaj Petr Vavrouška.

Pasová kontrola probíhá velmi rychle. Víza Bělorusko po dobu šampionátu zrušilo i pro běžné fanoušky. „Stačí, když máte u sebe buď akreditaci, nebo vstupenku na zápas. Na základě toho vás pustíme k nám bez víza,“ říká mi úřednice.

Kontroluje ještě zelenou kartu od auta, technický průkaz a dostávám od ní sadu propagačních materiálů. „Máte tam informaci o utkáních, o prodeji lístků, kde jsou zóny pro fanoušky a mapu Minska,“ dodává slečna.

Takovou vstřícnost jsem nikdy na běloruských hranicích nezažil. Přichází další muž v uniformě a usmívá se. Taky pro místní poměry netypické. Do ruky od něj dostávám další důležitý dokument.

„Pouze vy a nikdo jiný nemůže na území Běloruska řídit vaše vozidlo, jinak vám hrozí pokuta,“ vysvětluje mi celník a vrací mi všechny doklady.

Na hranici jsem strávil zhruba deset minut. Naposledy jsem tady čekal pět hodin a prohledali mi celé auto. Hokej dělá zázraky. Škoda, že jen dočasně.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme