Turisté v Bělorusku se mohou projet i tankem. Ruští hokejisté už toho využili

Všechny hokejové týmy dnes mají na světovém šampionátu volný den. Je na hráčích, jak ho využijí. Organizátoři jim například nabízejí výlet na Stalinovu linii, tedy systém předválečných opevnění. Před pár dny tam na tanku jezdila i ruská sborná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bělorusko, Stalinova linie. Turisté se zde mohou nechat svézt pěti různými tanky. Deset minut jízdy stojí v přepočtu pět tisíc korun

Bělorusko, Stalinova linie. Turisté se zde mohou nechat svézt pěti různými tanky. Deset minut jízdy stojí v přepočtu pět tisíc korun | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

S řidičem tanku Ivanem slézáme do kabiny, napouštíme olej a tlak do motoru a můžeme nastartovat.

„Tento tank jsme dávali dohromady dva roky. Nejhorší bylo najít náhradní díly do motoru,“ popisuje mechanik, který se stará celkem o pět tanků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na projížďku tankem se vydal zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

„Ceny za projížďku jsou různé. Moderní, novější tank je levnější než ten starý, který má něco za sebou,“ říká Ivan. Za zhruba deset minut jízdy zaplatí desetičlenná skupina v přepočtu pět tisíc korun.

Řídit tank není až tak složité, mnohem horší je vydržet ten neustálý hluk v kabině. „Ruská sborná už tady byla. Alexander Ovečkin chtěl sám řídit tank, ale to jsme mu nedovolili,“ říká pan Sergej, hlavní inženýr areálu a ukazuje bunkry v dálce v poli.

„Neoficiální název byl Stalinova linie, protože tehdy on řídil sovětské impérium. Systém opevnění měl na týden až dva zastavit postup nepřátelských vojsk,“ vysvětluje jeden z průvodců.

„Opravili jsme tři palebná ohniska, několik bunkrů a přivezli vojenskou techniku. Hledáme ji v bažinách, močálech, v místech, kde se bojovalo a pak ji dáváme dohromady,“ líčí.

V rámci prohlídky Stalinovy linie si mohou zájemci projít několik speciálních krytů anebo si zastřílet z vojenských pušek.

„Patnáct tisíc běloruských rublů, tedy třicet korun stojí jeden výstřel z pistole a kulometu. Dvě stě korun pak z protitankové pušky,“ upřesňuje ceník voják a nabíjí novému zájemci.

Bělorusko, Stalinova linie. Zájemci si mohou vystřelit také z pušky. Jeden výstřel přijde na třicet korun | Foto: Petr Vavrouška

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme