Thajská armáda vyhlásila v zemi stanné právo, vláda je stále u moci

V Thajsku od rána platí stanné právo. Ve vojenské televizi ho vyhlásil velitel tamní armády. Krátce poté začaly její jednotky obsazovat klíčová místa v metropoli Bangkoku. Armáda také zavedla cenzuru. Opatření má ukončit už půl roku trvající nepokoje a násilnosti, při kterých zemřelo 30 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thajská armáda vyhlásila v zemi stanné právo

Thajská armáda vyhlásila v zemi stanné právo | Zdroj: Reuters

Velení armády popírá, že by se pokoušelo o převrat. Ten vojáci naposledy provedli v roce 2006, kdy svrhli premiéra Tchaksina Šinavatru.

„Abychom v zemi uchovali mír a pořádek a co nejdřív uklidnili všechny znepřátelené strany, využili jsme zákonnou možnost a vyhlásili stanné právo na celém území Thajska. Vyzval jsem všechny strany a skupiny, aby ukončily všechny své akce, aby bylo možné situaci v zemi znovu stabilizovat,“ oznámil vrchní velitel armády generál Prayuth Chan-ocha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Tea Parkanová

Thajský ministr spravedlnosti jeho tvrzení podpořil, když řekl, že vláda má zemi pod kontrolou. Na druhé straně bezpečnostní poradce ministra vnitra podotkl, že armáda jednala, aniž by cokoli s thajskou vládou dopředu konzultovala.

Armáda může v rámci stanného práva nařídit zákaz vycházení, provádět domovní prohlídky bez předběžného souhlasu soudu a zadržovat osoby, aniž by měla zatykač. Má také právo zakázat demonstrace a proti jejich účastníkům smí použít zbraně. Podle agenturních informací ale zatím kromě cenzury do života Thajců nezasahuje.

Vlna nepokojů se zvedla koncem loňského roku. Odpůrci tehdejší premiérky Jinglak Šinavatry protestovali proti vládě, kterou podle nich ze zákulisí řídil její bratr, expremiér Tchaksin Šinavatra. Premiérka v únoru vyhlásila nové volby, ty ale narušily blokády, střety a protesty demonstrantů a nakonec byly anulovány.

Ústavní soud pak v květnu nařídil Jinglak, aby odstoupila. Zemi od té doby vede nový premiér. Stoupenci Jinglak Šinavatry proti tomu protestují, protože nevzešel z voleb. K těm by Thajci měli jít znovu v létě.

Cestovní kanceláře zatím žádná opatření nechystají

Českých turistů se podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří České republiky Jana Papeže vyhlášení stanného práva příliš nedotkne. Hlavní turistická sezóna v Thajsku totiž před několika týdny skončila.

„V tuto chvíli tam ani není příliš mnoho českých turistů. Předpokládáme, že to bude krátkodobá záležitost, která se bude řešit v řádu dnů nebo maximálně týdnů, to znamená, že letní sezona, která zase vrací Thajsko na český trh, už by tím zasažena být neměla,“ uvažuje.

Cestovní kanceláře situaci sledují, zatím ale žádná opatření nepřijaly. „Dostáváme zprávy, že se ta situace týká především Bangkoku jako takového. Ostrovů, kam jezdí čeští turisté, se příliš netýká. Na druhou stranu Bangkok je tranzitní místo, kudy se na ty ostrovy odlétá,“ dodává Papež.

Armádní jednotky obsazují důležitá a strategická místa v Bangkoku | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Několik klientů má v Thajsku i cestovní kancelář Fischer. „Všechny klienty upozorňujeme na to, že v Thajsku panuje napjatá politická situace. Ta ale trvá v této zemi už několik měsíců a turistů se nikdy nedotkla. I když tam byl například několik měsíců výjimečný stav, situace byla naprosto bezpečná a pro turisty i bezproblémová,“ potvrzuje mluvčí Jan Osúch.

Cestovní kanceláře i české ministerstvo zahraničních věcí nicméně vyzývají k dodržování obecných doporučení. Turisté by se měli především vyhýbat různým veřejným shromážděním a průvodům.

krw, Tea Veseláková, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme