V Partutovicích chtějí postavit cestu k památkově chráněnému mlýnu

Po letech se Partutovice na Hranicku dohodly s vlastníky půdy, kterou potřebují pro zbudování přístupové cesty k Maršálkovu větnému mlýnu. Státem chráněná památka z roku 1837 patří k vyhledávaným atrakcím regionu. Pěší i cyklisté se ale k mlýnu dostanou jen přes soukromé pozemky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrný mlýn u Horního Nového Dvoru

Větrný mlýn u Horního Nového Dvoru | Foto: Archiv Moravskoslezského kraje

Teď se konečně podařilo dojednat vlastnické převody. To je prvním krokem k vybudování přístupové komunikace.

Návrh cesty už Partutovice zapracovaly do nového územního plánu. K jeho schválení by mělo dojít v nejbližší době.

Větrný mlýn v Partutovicích postavili manželé Muckovi. Mleli mouku i ječmennou krupici a šrotovali kroupy. V roce 1894 koupil chátrající mlýn Benedikt Maršálek. Posledním mlynářem byl jeho vnuk. Za války byl mlýn uzavřen, pak přestal sloužit svým účelům. Teď je v rukou soukromého vlastníka, který je pokračovatelem mlynářského rodu Maršálků.
Zdroj: Partutovice.cz

Partutovický mlýn je jedním ze tří, které se v okolí Hranic dochovaly. Podobné stojí ještě v Porubě a ve Skaličce.

Dříve se přitom lokalitě díky desítkám větrných mlýnů přezdívalo Moravské Holandsko.

Mlýn v Partutovicích je takzvaného německého typu. Dřevěná stavba má tvar hranolu a proti větru se i s perutěmi otáčí celá.

Méně obvyklým typem větrného mlýnu, který se nachází například v Porubě, je holandský. Stavba je zděná a otáčí se pouze kuželovitá střecha s perutěmi.


Zvětšit mapu

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme