V Ostravě začíná festival Janáčkův máj. Nabídne prověřené skladby i novinky

V Ostravě dnes vypukne to pravé hudební jaro. V koncertním sálu vítkovické auly Gong totiž začíná 39. ročník Mezinárodního festivalu Janáčkův máj. Až do poloviny června nabídne v moravskoslezské metropoli i v okolních městech přes dvacítku koncertů, na kterých nebude nouze o špičkové interprety z různých koutů světa. Tematicky vzdá ale poctu hlavně hudbě domácí. Detaily má Kateřina Daňková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní sál Multifunkční auly Gong

Hlavní sál Multifunkční auly Gong | Foto: Dolní oblast Vítkovice

Téma festivalu bude symbolicky vycházet z letošního Roku české hudby, ale aby to pořadatelé neměli tak jednoduché, přidávají k tuzemské hudbě vždy nějaký světový prvek.

„Je to téma česká hudba a svět. Nám jde o to, abychom postavili vedle slavných českých jmen jména stejně slavná a známá z hudby mimočeské,“ říká ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

A dobře patrné to bude třeba už na dnešním úvodním koncertu. Janáčkova Sinfonietta, která celý program tradičně zahajuje, totiž zazní pod taktovkou španělského dirigenta Manuela Hernándeze-Silvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zahájení festivalu Janáčkův máj informovala reportérka Kateřina Daňková

Zajímavé zahraniční hosty ale nenabídne pouze zahajovací koncert. Na hudební lahůdky narazí diváci napříč celým letošním programem.

„K vrcholům budou patřit pěvecký písňový recitál jihoafrické sopranistky Pretty Yende. Vynikající večer slibuje recitál světově proslulé houslistky Julii Fischer. Dalším objevem je mladý japonský klavírista Tomoki Sakata,“ nastiňuje Javůrek.

Představí se i tuzemské špičky, jako jsou houslisté Hana Kotková a Josef Špaček, klavírista Igor Ardašev, mezzosopranistka Veronika Hajnová nebo zpěváci Iva Bittová s Vojtěchem Dykem, kteří se potkají na společném koncertu k připomínce obětí všech světových válek.

Opera inspirovaná obrazem

Vedle známých a prověřených skladeb ale na festivalu zazní i naprosté novinky. Jednou z nich bude světová premiéra ostravského jazzmana a skladatele Borise Urbánka, který měl speciálně pro festival vytvořit skladbu k 50. výročí Janáčkova komorního orchestru.

A výsledek? Předehra k chystané opeře Judita. „Jmenuje se to koncertní předehra Judita a je to můj první krok k většímu dílu. Mám chuť a odhodlání napsat operu, protože to téma je silné,“ vysvětluje.

K napsání operní předehry inspiroval Borise Urbánka Klimtův obraz Judity, který má ve sbírce ostravská Galerie výtvarných umění. Na opeře bude spolupracovat s Jaromírem Nohavicou. První ochutnávku uslyší diváci 31. května v Domě kultury města Ostravy.

To je ale pouze jedno z míst, kam Janáčkův máj zavítá. „Velké koncerty budou v Domě kultury města Ostravy, baletní představení a zahajovací koncert ve vítkovickém Gongu, komorní koncert bude na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, varhanní recitál Jaroslava Tůmy v kostele sv. Václava v Ostravě,“ dodává Jaromír Javůrek.

Pak už se festival vydá také do dalších měst moravskoslezského regionu. Kromě Ostravy tak zazní také v Opavě, Hradci nad Moravicí, Kravařích, Ludgeřovicích nebo v Českém Těšíně. Navštívit ho můžete až do 11. června.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme