Cena kávy na burzách letos výrazně vzrostla. Zdražila arabika i robusta

Nejhorší sucho za několik desetiletí v Brazílii se výrazně podepisuje i na cenách kávy. Země je jejím největším pěstitelem a každá změna v produkci se odráží na obchodování s komoditou na burze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kávová zrna

Kávová zrna | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na burzách podražila káva arabika. Právě v pěstování tohoto druhu kávy jsou Brazilci světovou jedničkou, kvůli suchům ale pěstitelé výrazně snižují odhady celkové letošní produkce.

V prosinci očekávali letošní sklizeň kávy v Brazílii kolem 60 milionů pytlů, na jaře prognózu zhoršili na 40 milionů pytlů.

Třeba v březnu se arabika podle agentury Bloomberg obchodovala na komoditní burze v New Yorku za víc než dva dolary za libru. To byla nejvyšší hodnota od února 2012. Cena zároveň vzrostla o celý jeden dolar oproti listopadu loňského roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Růst cen kávy na burzách, téma pro redaktora Jana Beneše

Vedle arabiky se zvýšila hodnota i dalšího druhu kávy, robusty. Nejvíce jí za rok vypěstuje Vietnam, hodnota komodity je letos vyšší zhruba o čtvrtinu.

Růst cen kávy se zatím nijak neodrazil na pultech obchodů. Podle aktuálního průzkumu ČTK mají některé pražírny domluvené s jednotlivými firmami, kolik kávy od nich budou danou sklizeň chtít, a firmy pro ně dané množství zarezervují.

Odborníci říkají, že pražírny jsou zásobené několik měsíců dopředu. Není ale vyloučeno, že cena v příštích měsících vzroste právě kvůli skokovému nárůstu komodity na burze.

Na jaře se zvýšily třeba i ceny sóji, opět v tom sehrála klíčovou roli sucha v Brazílii. Země totiž patří mezi největší vývozce sóji na světě a kvůli nižší úrodě podražila i tato komodita. V únoru byla její hodnota nejvýše za posledních pět měsíců.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme