Stát vyhlásil tendr na pěstování léčebného konopí. Gram bude k mání asi za 150 korun

Už za pár týdnů mohou pěstitelé zasadit historicky první léčebné konopí v Česku. Státní ústav pro kontrolu léčiv totiž vyhlásil veřejnou zakázku na jeho pěstování. Český rozhlas spočítal, že cena jednoho gramu vypěstované rostliny se bude pohybovat kolem 120 korun, respektive 150 korun v případě konečné ceny pro zákazníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marihuana, konopí

Marihuana, konopí | Foto: Ted S. Warren | Zdroj: ČTK

Maximální cena zakázky je 4,2 milionu korun a je lhostejné, zdali bude konopí pěstovat jedna firma nebo deset. Konečným kritériem bude právě cena, která musí být nižší než ta, za jakou může stát nakoupit sušené rostliny v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Ľubomír Smatana

V úvahu přichází pouze Holandsko nebo Kanada, kde prodávají jeden gram zhruba za 120 korun. K tomu je třeba připočítat náklady na zabezpečení a marži lékáren a konečná cena pro pacienta se může pohybovat kolem 150 korun za gram, což je méně než na černém trhu.

Letos státní úřad vykoupí kolem 40 kilogramů sušeného léčebného konopí. Toto množství doporučila expertní komise, ve které sedí i drogový epidemiolog Tomáš Zábranský: „Je to můj expertní odhad pro spíše desítky než stovky pacientů léčebného konopí v prvním roce.“

Ľubomír Smatana, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme