Největší uhelné doly v EU na několik dní zastavily těžbu. Kvůli potížím s odbytem

Horníci nemají problémy jen v Česku, ale také v okolních zemích. Kvůli problémům s odbytem zastavila na týden těžbu největší uhelná společnost v Evropské unii, polská státní společnost Kompania Weglowa. A dalšímu omezování se nevyhne, letos chce omezit těžbu o deset procent na 33 milionů tun uhlí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí (ilustr. foto)

Těžba uhlí (ilustr. foto) | Foto: František Tichý

Polská společnost loni utrpěla ztrátu z prodeje uhlí miliardu zlotých, v přepočtu asi 6 a půl miliardy korun. V rámci naplánované restrukturalizace chce společnost v následujícím období ušetřit až 1,2 miliardy zlotých ročně.

Příčin velkých ztrát polských těžařů uhlí je několik. Hlavní je pokles cen uhlí. U energetického spadly ceny za poslední dva roky o 13 procent, koksovatelné uhlí zlevnilo skoro o čtvrtinu. Těžbu navíc zasáhla i letošní mírná zima.

Současná cena uhlí v evropských přístavech se pohybuje kolem 76 dolarů za tunu. Podle expertů se v letošním roce nezmění. Je to tím, že Spojené státy ve velkém těží břidlicový plyn, což snížilo ceny plynu a velká průmyslová zařízení houfně přešla ze spalování uhlí k používání plynu.

Uhlí ve Spojených státech tak přebývá a jeho cena klesá. Proto ho americké doly vyváží. Prakticky zaplavily světový trh. K tomu se přidává vliv oslabujícího ekonomického růstu v Číně a celé východní Asii a v Austrálii. Tyto ještě nedávno prudce rostoucí ekonomiky, které byly hladové po surovinách a uhlí pro své továrny sháněly po celém světě, ho najednou tolik nepotřebují.

Silné odbory

Polští těžaři nedoplácejí jen na klesající ceny uhlí, do ztrát je také stahují politicky mocné odbory, které udržují zaměstnanost v dolech na neudržitelně vysoké úrovni.

Kompania Weglowa zaměstnává asi 55 tisíc lidí. Náklady na pracovní sílu u ní představují až 63 procent nákladů na těžbu, zatímco v jiném dole u Lublinu je to jen 36 procent.

Kromě toho polské uhlí je méně kvalitní než jiné, takže paradoxně Polsko dováží stejně uhlí, jako vyváží. Přes 10 milionů tun ročně. Je to proto, že elektrárny oba typy uhlí míchají.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme