Před 30 lety přišli sportovci o olympijské hry, teď se dočkali omluvy

Čeští a Slovenští sportovci si dnes připomněli jednu nepříjemnou 30 let starou událost. Byli v posledních fázích přípravy na olympijské hry v Los Angeles, když se dozvěděli o bojkotu her.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historik sportu František Kolář

Historik sportu František Kolář | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

„Mrzí mě to pořád. Když děláte nějakou činnost, které dáte všechno, tak má přijít nějaký vrchol. Pak to nevyjde a to je smutné. Už je to lepší než bezprostředně po olympiádě, kdy se mi mnoho let zdálo, že závodím v Los Angeles,“ říká vynikající diskař Gejtza Valent.

V Los Angeles měl reálnou šanci útočit minimálně na stupně vítězů, stejně jako Imrich Bugár.

Vzpomínky mu oživil i přesně 30 let starý záznam slov tehdejšího předsedy Československého olympijského výboru a komunistického pohlavára Antonína Himla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mrzí mě to pořád, říká bývalý vynikající diskař Gejza Valent o bojkotu OH v Los Angeles v roce 1984

„Československý olympijský výbor jednomyslně rozhodl nevyslat naše sportovce na nadcházející 23. LOH. Včetně toho, že se souhlasně vyjádřili i rozhodující olympijské sporty a olympijské svazy. Máme pro to vážné důvody, které jsme na jednání pléna ČOV vyjádřili.“

A že jich bylo. Lépe řečeno, důvody se hledaly, až se našly. Když neprošla jako záminka komercionalizace Her, ani špatné ovzduší v LA, objevila se ta, kterou vzpomenul František Kolář, místopředseda Českého olympijského výboru.

„Objevily se dvě organizace. Z nichž se jedna jmenovala: Zakažte start Sovětům. A nová sovětská garnitura začala poukazovat na to, že to znamená velké nebezpečí pro sovětské sportovce. Navíc, že řada emigrantů odešla právě do Kalifornie a začali to udávat jako hlavní důvod, proč nejet do Los Angeles.“

Padly tak mnohé medailové sny sportovců nejen z Československé socialistické republiky, ale - vyjma Jugoslávie a Rumunska - z celého tehdejšího Východního bloku.

Propojení politiky a sportu by nemělo být, říká Gejza Valent

Vniveč tak vyšlo úsilí tisícovek lidí, kteří se v podstatě stali rukojmími politiků. Dočkali se omluvy až teď, po 30 letech, a to v Senátu Parlamentu České republiky.

Nejen od jeho předsedy, ale i šéfa Českého olympijského výboru. Politicko-historický paradox okomentoval i diskař Gejza Valent.

„To propojení politiky a sportu by nemělo být. Beru to spíš jako satisfakci, i když pan Kejval za dobu, která byla, nemůže, je hezké, že si na nás vzpomněli a tu omluvu řekli.“

Jen zprostředkovaně se jí ale dozvěděla třeba legendární běžkyně Jarmila Kratochvílová, která se místo do Senátru raději vydala podpořit dětské závody.

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme