Češi začínají cestovat za ošetřením do zahraničí. Usnadňují to nová pravidla

Čeští pacienti začínají využívat služeb lékařů v zahraničí. Už dva týdny se totiž mohou nechat ošetřit v cizině podle nových pravidel. Pokud vycestují do zemí Evropské unie na plánovanou operaci, nemusejí předem žádat o souhlas svoji zdravotní pojišťovnu. Rakouské nebo německé kliniky využívají hlavně lidé z Moravy a jižních Čech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař při operaci

Lékař při operaci | Foto: Fotobanka stock.xchng

Obyvatelé Českých Velenic jezdili ještě donedávna na vyšetření do vzdálených Českých Budějovic. Díky novým pravidlům, která platí pro lékařskou péči v cizině, už využívají jen dva kilometry vzdálený rakouský Gmünd.

„Protože jsem dostala doporučení na vyšetření od své ošetřující lékařky a dozvěděla jsem se o té možnosti, tak jsem využila toho, že mohu jenom přes hranice,“ popisuje Jaroslava Joklová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký je zájem o využívání přeshraniční zdravotnické péče, zjišťovala Petra Benešová

Nová pravidla posilují práva pacientů.

„Díky změně zákona mohou pacienti využívat všechna zdravotnická zařízení v zemích Evropské unie,“ vysvětluje právník Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců.

Pacienti si za léčbu v cizině nejprve zaplatí a následně jim to uhradí jejich zdravotní pojišťovna. A to jen do výše, kolik by stála péče v Česku. Pacient také musí doložit, že lékařské ošetření opravdu potřeboval a v tuzemsku je pro něj nedostupné nebo by na zákrok dlouho čekal.

„Můžou to být třeba nějaké ortopedické operace. Pokud totiž kapacita českých zařízení nestačí, tam bude možné, aby poměrně snadno vycestovali do zahraničí,“ doplňuje Dostál.

Rentgen chodidla (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Podle Karla Hrkala z pacientské Unie Roska mají už někteří pacienti zájem hlavně o léčbu v sousedních zemích.

„Pár lidí se zajímalo o to, zda by nemohli využívat i lázeňskou léčbu na Slovensku. Hlavně se to týkalo našich členů z Moravy,“ vysvětluje Karel Hrkal.

Nová pravidla pro přeshraniční péči platí čtrnáct dní a podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřicha Tichého už novinku využila zhruba dvacítka pacientů. „Žádosti o refundaci, které přišly, jsou vesměs léky a zdravotnické pomůcky,“ dodává Oldřich Tichý.

V minulých letech stála plánovaná péče o české pacienty v zahraničí zhruba deset milionů korun ročně.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme