Po papuli dostali sportovci, litují pamětníci bojkotu her v Los Angeles

Místo závěrečné přípravy na vrchol kariéry mohli sportovci z bývalého Východního bloku před 30 lety jenom smutnit či plakat nad tím, že jim komunistický režim zakázal účast na letních olympijských hrách v Los Angeles. Tehdejší boj mezi politiky tak odnesli ti, kteří jen chtěli při závodech, které měly být vrcholem jejich kariéry, předvést to, na co měli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské hry v Londýně

Olympijské hry v Londýně | Foto: Sang Tan | Zdroj: ČTK

Až 200 sportovců z Československa mohlo reprezentovat v Los Angeles. Stejně jako další zástupci Východního bloku, vyjma Rumunů a Jugoslávců, ale doplatili na život v područí Sovětského svazu a jemu oddaných národních vlád.

„Vybudování družstva trvalo minimálně šest roků. Vyvrcholení týmu, který tvořili například Škoda, Klasa, Kostadinov či Jurčo, mělo pak přijít na hrách v Los Angeles,“ vzpomíná tehdejší trenér cyklistů Pavel Doležel, jak jeho bývalé svěřence zasáhl přikázaný bojkot.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bojkot olympijských her v Los Angeles připravil mnohé reprezentanty o životní výsledky

Diskař Gejza Valent na tom byl podobně. Teď už se mu aspoň přestaly zdát sny o tom, že na olympiádě v Los Angeles závodí, alespoň částečně.

„Ta vzpomínka je pořád silná. V roce 1984 jsem čtyřikrát závodil s Rolfem Dannebergem, který olympiádu vyhrál, a ani jednou jsem s ním neprohrál. A vím, že bych s ním neprohrál ani na olympiádě. Jak bych tam dopadl, to lze jen těžko říci,“ přemítá Gajza Valent.

Na rozdíl od jiných kamarádů stihl třetí muž z mistrovství světa v Helsinkách účast alespoň na hrách v Soulu.

„Některým to vyšlo tak, že neměli šanci se jiné olympiády zúčastnit. Ty to musí mrzet podstatně více než všechny ostatní,“ připomíná Pavel Doležel.

Sportovci se rukojmími politiků stávali pravidelně

Tehdejší sportovci měli tu smůlu, že si politici vyřizovali účty právě jejich prostřednictvím. Menší bojkot se týkal her v Mexiku, politika se proměnila v terorismus na olympiádě v Mnichově, skoro celá Afrika bojkotovala o čtyři roky později Montreal, v roce 1980 pak Západ nepřijel do Moskvy a následně Východ bojkotoval hry v Los Angeles.

„Nejhorší na tom je, že po papuli dostali sportovci,“ trefně vystihuje Pavel Doležel.

Tomáš Kohout, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme