Nevyčištěné komíny mají ročně za následek až tisíc požárů

Hasiči loni vyjížděli k téměř 960 požárům, které způsobily nevyčištěné komíny. Nejčastější příčinou bylo vznícení sazí v komíně. Ze statistik navíc vyplývá, že ročně se v Česku otráví spalinami při topení plynem kolem 300 lidí. Tomu by měly zabránit pravidelné kontroly, ty však lidé často podceňují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihlavský kominík Jan Procházka

Jihlavský kominík Jan Procházka | Foto: Olga Štrejbarová

To, jak často by se měly komíny čistit, záleží na tom, čím lidé topí.

„Pokud se používají spotřebiče na pevná paliva, která jsou do výkonu 50 kilowatt, tak je potřeba provést čištění a kontrolu komína třikrát do roka. Nařízení vlády umožňuje, aby to lidé provedli i svépomocí. Pokud topí na plyn, tak to stačí provést jednou ročně,“ popisuje mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čištění komínů mluvil prezident Společenstva českých kominíků Emil Morávek

Kontrola by se podle ní měla provést ideálně jak před topnou sezonou, tak i po ní.

„Pokud se provádí jednou ročně, je lépe tuto kontrolu provést před topnou sezonou. Nejde totiž pouze o usazené saze v komíně, ale během léta si v komíně mohou udělat hnízdo ptáci, nebo může být komín zanesen listím a různým odpadem,“ dodává Zaoralová.

Třeba prezident Společenstva českých kominíků Emil Morávek však doporučuje spíše časnější datum.

„Je dobré nečekat až na podzim, protože potom je velká poptávka a čekací doby jsou hodně dlouhé, kdežto teď na jaře jsme schopni ten požadavek vyřídit během několika dní – udělat kontrolu, vyčistit komín, konkrétně tedy celou spalinovou cestu, a vystavit protokol o kontrole,“ poznamenává Morávek.

Mnoho lidí se domnívá, že pravidelné kontroly nejsou potřeba, tím ale hazardují se vznikem požáru, za který pak zaplatí až desetitisíce.

„V momentě, kdy by k požáru došlo a bylo by zjištěno, že je to nevyčištěným komínem, tak potom lidem hrozí sankce ze strany hasičů až do výše 25 tisíc korun,“ uvádí mluvčí hasičů.

Vyčištění komína stojí řádově stokoruny. O tuto odměnu se však někdy údajně uchází i kominíci bez oprávnění.

„Pokud neznáte tu firmu, měl by se vám prokázat nějakým živnostenským listem nebo nějakým oprávněním od svého zaměstnavatele,“ podotýká Morávek.

Anna Maňourová, Petra Hosenseidlová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme