Kvůli sporům končí v Duchcově sdružení starající se o sociálně slabé

Na konci roku přestane v Duchcově na Teplicku fungovat organizace, která pracuje s obyvateli problémových lokalit. Sdružení Květina skončí kvůli neshodám s radnicí. Liší se totiž v názoru na to, jakým způsobem zmírnit sociální napětí ve městě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staré nádraží v Duchcově město zakonzervuje, na kompletní opravy nemá peníze

Staré nádraží v Duchcově město zakonzervuje, na kompletní opravy nemá peníze | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Špatná komunikace mezi vedením města a neziskovými organizacemi je podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera z ČSSD velkým problémem Duchcova.

„Například v minulosti došlo ke konfliktu mezi radnicí a Agenturou pro sociální začleňování. Pro nás je velmi důležité udělat si v tom trochu jasno. Musíme vyhodnotit činnost agentury, protože by měla být efektivním nástrojem, který by měl pomáhat se sociálním začleňováním. Musíme tedy zjistit, jestli je chyba na straně agentury, nebo spíše na straně obcí. Pravda zpravidla bývá někde uprostřed,“ připomněl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Gabriela Hauptvogelová

Zástupci Agentury pro sociální začleňování byli před třemi lety proti prodeji městských domů, nelíbilo se jim ani to, že zastupitelé jejich doporučení nepřijali jako závazné.

V té době také podle starostky Jitky Bártové z hnutí Šance pro Duchcov začaly skřípat vztahy mezi radnicí a občanským sdružením Květina:

„Spolupráce předtím fungovala lépe. Zlom nastal poté, co s námi přestala spolupracovat agentura. Myslím, že to Květina vnímala jako ztrátu nějakého finančního prospěchu a docela nám to nemohla odpustit. Alespoň tak to vnímám já.“

'Represe, nebo prevence'

Květina ve městě zajišťuje terénní práce v sociálně vyloučených lokalitách. Provozuje také nízkoprahový klub, kde mohou děti z chudých rodin trávit volný čas.

„V tuto chvíli jsou třecí plochy opravdu velmi významné a ovlivňují vzájemnou spolupráci,“ potvrdila sociální pracovnice klubu Veronika Klaus Horčíková. „Nefunguje asi názor na to, jestli více represe, nebo prevence. My zastáváme prevenci. Domnívám se, že město je spíše pro represivní opatření,“ dodala.

Podle ministra Dienstbiera by měly obě strany zapracovat na zlepšení vztahů. Situace je ale podle starostky Bártové tak vyhrocená, že dohoda už není možná.

„Vzhledem k tomu, že Květina vyhlásila, že na konci roku v Duchcově končí, tak se mi k tomu už nechce ani vyjadřovat. Myslím, že když nefunguje komunikace, tak je vždycky chyba na obou stranách. Takže možná až Květina přizná také svou chybu, můžeme se začít bavit dál,“ připustila.

Ani Veronika Klaus Horčíková nevidí budoucnost optimisticky. „Byla bych velmi ráda, ale vzhledem k dlouhodobému nesouladu a tlaku vyvíjenému politickými stranami vůči naší organizaci se domnívám, že do budoucna už to nepůjde,“ vysvětlila.

Terénní pracovníci Květiny proto budou v Duchcově působit jen do konce letošního roku. Pak se zavře i nízkoprahový klub.


Zvětšit mapu

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme