Ministr Brabec chce posuzovat projekty na Šumavě jako celek. Starostové souhlasí

Ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO chce posoudit projekty plánované na celém území Šumavského národního parku, konkrétně jejich vliv na tamní vzácnou přírodu. Dosud se vždy posuzovali samostatně. Starostové budoucí komplexní posuzování vítají. Souhlasí také s tím, že se jim s ministrem konečně podařilo navázat dialog.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jelen dvaadvacetiterák Král lesa v NP Šumava

Jelen dvaadvacetiterák Král lesa v NP Šumava | Foto: Národní park Šumava, Marek Drha

Podle ministra je hodnocení projektů jako celku bezprecedentní. „Pokusíme se zhodnotit řádově možná desítky projektů, které se v jádrovém území, kde žije kriticky ohrožený druh tetřev hlušec a další druhy, se pokusíme posoudit jako celek,“ říká Brabec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání se starosty Šumavy mluvil ministr životního prostřední Richard Brabec z ANO

Obce to podle něj přijímají vstřícně. „Vnímáme, že je to asi potřeba a souhlasíme s tím,“ uvádí starosta Modravy a předseda Svazu obcí Národního parku Šumava Antonín Schubert.

Zástupci šumavských obcí ministra kritizují od chvíle, kdy koncem dubna odvolal z vedení národního parku Jiřího Mánka a dosadil na jeho místo Pavla Hubeného, který byl dosud ředitelem CHKO Šumava, tedy oblasti s nižší ochranou než národní park, která ho obklopuje.

Spory o plán péče o národní park Šumava

Starostové chtějí dokonce vedení resortu žalovat kvůli plánu péče, tedy dokumentu, který určuje pro příští tři roky, jak pečovat o šumavskou přírodu.

Tvrdí, že se pravidla zásadně, a proti vůli šumavských obcí, změnila v připomínkovém řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání s ministrem hodnotil předseda Svazu obcí Národního parku Šumava a starosta Modravy Antonín Schubert

Poslední jednání s ministrem Brabcem ale hodnotí pozitivně. Ministr označil reakci starostů na jeho plány za „opatrně příznivou“.

Dohodli se i na lepší komunikaci, především mají skončit vzkazy přes média.

„My jsme byli rádi, že pan ministr přijel, popovídal si s námi o našich problémech a potřebách. Nejsou to jenom investice versus příroda. Je to zachování plnohodnotného života člověka na Šumavě,“ doplnil starosta Schubert.

Národní Park Šumava | Zdroj: ČTK

Vladimír Kroc, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme