Soud už rozplétá kauzu, která otřásá frýdecko-místeckou radnicí

Frýdecko-místecký soud dnes začal projednávat rozsáhlou kauzu údajně zmanipulovaných zakázek tamní radnice. Objemný spis má na osm tisíc stran a nemalou část tvoří odposlechy. Do jednací síně dorazili úředníci, zástupci firem i politici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Hlavní část kauzy se týká dvaceti veřejných zakázek za 12 miliónů korun.

„V prvé řadě to destruuje podnikatelské prostředí, protože veřejné zakázky neprobíhaly férovým způsobem,“ říká žalobce Ladislav Hradil. Při vyšetřování mu pomohlo i svědectví jednoho z obviněných podnikatelů.

„Popisuje, jakým způsobem vlastně docílil toho, že jeho firma vyhrávala veřejné zakázky. Vždycky měly být osloveny tři společnosti, z nichž jedna dopředu domluvená tu zakázku podle dohody vyhrála. Ostatní dvě plnily roli takzvaných ,křovíček‘ – jak se oni sami nazývali,“ přibližuje Hradil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Andrea Čánová

Mezi obžalovanými jsou také ředitel městské policie nebo vedoucí odborů. Tajemník magistrátu Petr Menšík ale jakékoliv pochybení odmítá: „Na magistrátu fungují vnitřní kontrolní mechanismy, které neodhalily žádné pochybení.“

Žalobce před soud postavil i primátora Michala Pobuckého z ČSSD. Přimhouřil prý oči nad tím, když strážníci nedávali řidičům pokuty za špatné parkování a jen jim domlouvali.

„Podle policie jsem měl psychickou pomocí, a to cituji, utvrdit ředitele městské policie v nestandardním vyřízení přestupku. Já jsem nikomu nevolal, nikomu jsem neříkal, co má dělat, po nikom jsem nic nechtěl,“ brání se.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme