Bosna a Srbsko uklízejí po stoleté vodě. Češi na pomoc poslali miliony korun

Na pomoc zaplaveným oblastem bývalé Jugoslávie vybrali Češi už miliony korun. Sbírková konta otevřely charitativní organizace Člověk v tísni, Český červený kříž nebo Adra. Pomoc ale organizují i přistěhovalci z bývalé Jugoslávie, kterých v Česku žije až pět tisíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bosna, zatopená ulice v Maglaji

Bosna, zatopená ulice v Maglaji | Zdroj: Reuters

„Moje jméno je Marija, bydlím tu už čtyři roky. Jsem přesně z toho místa, které je pod vodou,“ říká 32letá žena.

V Česku si vydělává jako profesionální boxerka. Katastrofu, kvůli které se z jejího rodného města musely evakuovat desítky tisíc lidí, sledovala na dálku. V nejbližších dnech se ale do Obranovace chystá jet pomáhat osobně. Od Čechů cítí obrovskou podporu: „Jsem strašně ráda a děkuji všem Čechům. Rozumí nám, ví, jak je to hrozné.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti připojila redaktorka Veronika Hlaváčová

Ukazuje to i výše příspěvků na pomoc po povodních na Balkáně. Jen v rámci jedné ze sbírek vybral Veso Džorem z občanského sdružení Luka Praha už milion korun. Nepřispívají přitom zdaleka jenom jeho krajani žijící v Česku. Reagují třeba i malé firmy.

Do týdne tak pošle sdružení do nejvíc postižených oblastí dva kamiony s vysoušeči a nejrůznějšími dezinfekčními prostředky. Ve druhé etapě se chystá sbírka stavebního materiálu.

„Podle všech informací je skoro 20 až 30 procent těch menších soukromých domečků spíš na demolice než na opravu,“ říká ale Veso Džorem.

Sbírky pro Bosnu a Hercegovinu a Srbsko
ADRA: číslo účtu 34983498/0300, v.s. 510
Člověk v tísni: číslo účtu 51945194/0300
nebo dárcovská SMS DMS SOSBALKAN na číslo 87777

Sbírku pomoci organizuje v Česku i občanské sdružení - Lastavica. Tento týden pořádalo podle Deana Lekoviče charitativní koncert v Praze: „Rozhodli jsme se, že na humanitární konta pošleme 10 procent výdělku z prodaných vstupenek.“

Sdružení se připojilo k Českému červenému kříži, který včera vyslal do postižených oblastí hned tři nákladní auta. „Přepravili jsme 200 hygienických balíčků, hlavně dezinfekční a prací prostředky,“ popisuje Miroslava Jirůtková z Českého červeného kříže.

Češi jsou prý obecně solidární

Na sbírkové konto Člověka v tísni zatím lidé zaslali přes půl milion korun, sama organizace uvolnila na pomoc Bosně a Hercegovině a Srbsku milion korun.

„Pravděpodobně se zaměříme na dvě oblasti, které byly povodněmi postiženy nejvíce. Je to obec Maglaj, kde Češi už za války v 90. letech postavili školu, která byla také vytopená, byly tam dva metry vody. Takže jakoby navážeme na tuto pomoc. A pak je to město Dobaj, kde byla povodňová vlna vysoká tři až čtyři metry,“ přibližuje Tomáš Urban.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Urban z Člověka v tísni přiblížil, jak organizace pomáhá v postižených oblastech

Materiální sbírku se Člověk v tísni pořádat nechystá.

„Je docela nákladné a problematické to dovézt a potom distribuovat lidem, aby jim to pomohlo, aby to odpovídalo potřebám na místě. Takže my to nakupujeme v Sarajevu, je to výhodnější a levnější,“ vysvětluje.

V Srbsku už navíc pomáhají dva týmy českých hasičů, teď tam odčerpávají obrovské laguny vody. Češi podle Fóra dárců věnují ročně na humanitární pomoc skoro miliardu a půl.

Povodně v Srbsku, Bosně a Hercegovině | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme