MF opět přijímá objednávky na spořicí dluhopisy. Novinkou je variabilně úročený dluhopis

Lidé si opět mohou koupit spořicí státní dluhopisy. Ministerstvo financí začalo dnes přijímat nové objednávky. Jejich příjem ukončí 4. června. Je to už po šesté, co si domácnosti a drobní investoři můžou koupit tyto cenné papíry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spořicí státní dluhopisy (ilustrační foto)

Spořicí státní dluhopisy (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo financí nabízí tři typy spořicích dluhopisů. Pětiletý reinvestiční s průměrným ročním výnosem necelá dvě procenta, sedmiletý protiinflační dluhopis a variabilně úročený dluhopis.

Ten je letos novinkou v nabídce a je určen zejména pro ty investory, kteří očekávají v následujících letech růst krátkodobých úrokových sazeb. Doba splatnosti je 6 až 7 let.

Podle analytiků ale může zájem o spořicí dluhopisy lehce opadnout. Hlavně z toho důvodu, že spořicí dluhopisy jsou z pohledu úročení téměř srovnatelné s některými produkty, které nabízejí třeba banky.

To však neznamená, že by si je lidé a především drobní střadatele už nekupovali. Objem nakoupených dluhopisů nemusí být jenom tak velký jako dříve.

„Zájem oproti předchozím emisím bude podstatně nižší. Je to dáno tím, že v současnosti nástroje nejsou tak atraktivní, tak relativně výhodnější, než jsou ostatní nástroje na trhu. To znamená, že se z toho stává běžný nástroj pro střadatele,“ vysvětluje hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Malí investoři podle analytiků spíše považují tyto dluhopisy za bezpečně uložené peníze.

Odborníci tvrdí, že nabízet další dluhopisy tohoto typu je za současných podmínek pro stát výhodné. Záleží na tom, jaký o ně bude zájem. Peníze pak stát nejčastěji používá ke splácení státního dluhu.

900 prodejních míst

Květnová emise bude mít pořadové číslo 6. Ministerstvo financí nabídlo spořicí státní dluhopisy pro občany poprvé na podzim roku 2011, tehdy pod vedením Miroslava Kalouska z TOP 09.

Od loňského roku ale byly výnosy z dluhopisů poprvé zdaněny, a to 15 procenty. Loni si resort půjčil ve dvou emisích přes 38 miliard korun.

Spořicí státní dluhopisy si můžou koupit nejenom domácnosti, ale i občanská sdružení, církve a nadace nebo nadační fondy. Stejně tak jako kraje, města a veřejné vysoké školy.

Objednávky přijímá přes 900 poboček České spořitelny, Československé obchodní banky a Komerční banky.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme