Vítězství Národní fronty je pro další francouzské strany velkou lekcí

Vítězství Národní fronty ve volbách do Evropského parlamentu je pro řadu Francouzů šokem. Stane se Francie zemí extrémní pravice? A v čem je Národní fronta pro lidi přitažlivá? A není tento úspěch jen důsledkem toho, že se Francouzi o eurovolby prostě nezajímají?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní fronta Marine Le Penové vyhrála eurovolby přesvědčivě

Národní fronta Marine Le Penové vyhrála eurovolby přesvědčivě | Zdroj: Reuters

V městečku Bezon, které leží na severozápadě Paříže, si z vítězství NF jen malý kousek od čtvrti La Defense těžkou hlavu nedělají. Většina lidí, které tam reportér Jan Šmíd potkal, je přesvědčena o tom, že volby do Evropského parlamentu tam nikoho nezajímají a mnoho lidí proto volit nešlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o povolebním dopadu na francouzskou politickou scénu natočil tamní zpravodaj Jan Šmíd

„Jsou to pouze protestní hlasy - není třeba výsledky přeceňovat, nemá to žádné velké důsledky. Normálního života Francouzů se výsledky nedotknou, je mnoho důvodů proč NF vyhrála, volební neúčast, nespokojenost lidí. Ale hlas pro Národní frontu není hlasem pro někoho, s kým sympatizujete, je to spíše hlas protestní,“ říká čtyřicetiletý právník.

Ale opačný názor mají lidé sympatizující s krajní pravicí. Pro ně je vítězství ve volbách velkým úspěchem.

Erick Wilckok je členem Národní fronty už řadu let, myslí si, že program jeho strany bude pro lidi stále přitažlivější.

Ve Francii vyhrála eurovolby extrémně pravicová strana Le Penové

Číst článek

„Je to dobrý výsledek, myslím, že lidé pochopili, že se něco musí změnit, že to takto dál nejde a že je třeba více budovat národní identitu. Jsme alternativou, která může nabídnout jiné možnosti než hlavní politické strany. Podle mého soudu máme u lidí více a více důvěry. Myslím, že jde o více než pouhý protestní hlas.“

Dilema. Distancovat se, nebo spolupracovat?

Pro hlavní politické strany je výsledek voleb velkou lekcí. V samotném Svazu pro lidové hnutí, pravicové straně, kterou kdysi vedl bývalý prezident Nicolas Sarkozy, se znovu rozvíří debata o tom, zdali si se od Národní fronty distancovat, či s ním v budoucnu spíše spolupracovat. Což by mělo za následek rozdělení strany.

Předsedkyně francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová | Foto: Reuters

Jasným vítězem je tedy Marine LePenová, které se podařilo přiblížit svou stranu širší veřejnosti a oddémonizovat ji.

Hlavním bodem jejího programu je euro - přesněji vystoupení Francie ze společné evropské měny. Před několika lety v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas dokonce nabádala naši zemi, abychom euro nepřijímali.

„Přátelé Češi, rozhodně nepospíchejte do systému společné evropské měny, i naše velmi bohatá země trpí následkem eura. Já jsem pro to, abychom z tohoto systému vystoupili, euro je příliš silné, ničí naše exportní možnosti, proto máme tak vysokou nezaměstnanost a hospodářství je v krizi, euro je podle mého silně nadhodnoceno,“ tvrdí Marine Le Penová.

Vzdaluje se Evropa Francii? To je otázka, kterou si tam po volbách do Evropského parlamentu všichni pokládají.

Jan Šmíd, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme