V Chrasti se znovu mluví o záchraně přírodního divadla, které chátrá už 35 let

V Chrasti se znovu zvyšuje šance na záchranu přírodního divadla. Amfiteátr kdysi doslova praskal ve švech a na divadelní představení nebo koncerty tam chodily stovky lidí. Unikátní památka je už ale 35 let mimo provoz a chátrající areál výrazně poškodili vandalové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amfiteátr v Chrasti

Amfiteátr v Chrasti | Foto: Josef Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Amfiteátr v blízkosti bývalého podlažického kláštera postavili místní ochotníci a další dobrovolníci v roce 1952. Areál s výbornou akustikou měl kapacitu 200 míst. Od konce sedmdesátých let divadlo chátrá.

„Proč to skončilo, to v pramenech nikde napsané není. V podstatě jde jenom o dohady: lidé už mohli víc poslouchat rozhlas, v každé domácnosti začínala být televize a myslím si, že už přicházela nová doba,“ říká o důvodech zániku divadla vedoucí Městského muzea v Chrasti Klára Habartová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obnovu přírodního divadla v Chrasti se zajímal redaktor Josef Kopecký

Město teď pracuje s několika možnostmi, jak provoz divadla obnovit. Starostka Chrasti Martina Lacmanová (Volba pro město) ale upozorňuje, že bude nutná spolupráce ze strany chrasteckých spolků nebo sdružení.

„V první fázi bych řekla, že by bylo potřeba, aby si chrastečtí občané o obnově přírodního divadla přestali šuškat doma anebo po třech pivech v místní restauraci, ale aby se parta lidí domluvila a přišla třeba za městem s tím, že by měli zájem tady kulturní akce obnovit.“

„Město by mohlo nabídnout finanční prostředky v podstatě na režii takové malé hudební akce, která by podle mě měla být pilotní, aby se vůbec zjistilo, jestli občané mají o kulturu v přírodě zájem,“ poznamenává starostka.

Úsporná varianta obnovy amfiteátru počítá s nejnutnějšími úpravami přístupových cest a zničeného hlediště. Výraznější zásah by stál stovky tisíc korun.


Zvětšit mapu

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme