KDU-ČSL má výhrady ke kandidatuře Teličky na eurokomisaře. Prosazuje Roithovou

Kandidát hnutí ANO Pavel Telička je pro KDU-ČSL jen těžko přijatelný jako budoucí český eurokomisař. V Bruselu to řekl předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Telička

Pavel Telička | Foto: Filip Jandourek

Podle Bělobrádka KDU-ČSL čeká, jestli kandidaturu na eurokomisařku přijme europoslankyně za tuto stranu Zuzana Roithová.

Ta by podle Bělobrádka mohla mít v Evropské komisi na starosti ochranu spotřebitele nebo zdravotnictví.

Telička podle Bělobrádka není dobrým kandidátem:

„Já neskrývám svoje výhrady vůči panu Teličkovi. Přece jenom bychom v rámci Evropské lidové strany těžko vysvětlovali, že by měl být eurokomisařem lobbista a absolvent jedné nejmenované moskevské školy z dob Sovětského svazu.“

Proti tomuto vyjádření šéfa lidovců se ale Pavel Telička ohradil. "Mohli by si přečíst (můj) životopis a zjistit, že jsem v Moskvě nikdy nestudoval, ale práva v Praze. Ostatně řada z nich to ví," sdělil v reakci ČTK.

Na novém eurokomisaři se koalice neshodne, každá strana prosazuje svého kandidáta

Číst článek

Hnutí ANO s lídrem kandidátky Pavlem Teličkou vyhrálo eurovolby těsně. Předseda hnutí Andrej Babiš proto trvá na tom, aby se eurokomisařem stal právě Telička.

S jeho kandidaturou nesouhlasí premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. I když jeho strana skončila až třetí, prosazuje svého kandidáta, exministra financí Pavla Mertlíka.

Volby do EP 2014: strany, které překročily 5% hranici | Foto: Český rozhlas

Volby do EP 2014: zvolení poslanci | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme