Google umožňuje vymazat osobní data, jsou-li nepodstatná či nežádoucí

Nechcete, aby vaše jméno vyskočilo na internetu, když si vás někdo zkusí takzvaně vygooglovat? Můžete o to požádat, rozhodl Soudní dvůr Evropské unie. Vyhledavač Google už tak nabízí možnost vymazat údaje o člověku, které jsou pro něj nebo pro společnost nežádoucí. Stačí vyplnit internetový formulář a vyhledavači jej poslat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetový vyhledávač Google

Internetový vyhledávač Google | Foto: Tomáš Adamec

Společnost Google se přizpůsobila rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie. Ten letos 13. května rozhodl, že musí být možné vymazat osobní data, která jsou nepodstatná nebo nesouvisející s nějakým vyhledávaným výrazem.

Verdikt zazněl v případu Španěla, který si stěžoval na porušení soukromí, když se na internetu objevila dražební vyhláška na jeho dům, jejž si ale mezitím znovu zaplatil a koupil. Teď tedy může kdokoli požádat o vymazání údajů o sobě, u nichž si nepřeje, aby se objevily, když si někdo zadá jeho jméno do vyhledávače.

Stačí vyplnit elektronický formulář

A jak to prakticky provést? Do vyhledávače je třeba zadat například spojení „odstranění informací z Googlu“ nebo „odebrání obsahu z Googlu“. To uživatele zavede na formulář, kde je třeba vyplnit, do jakého právního řádu spadá, například České republiky.

Dále je nutné zadat jméno, kontaktní mailovou adresu a webové adresy, které se mají odstranit neboli kam vyhledavač nemá při zadání jména dotyčného navigovat. Poté je ovšem potřeba pro identifikaci poslat elektronickou kopii občanského průkazu nebo pasu, aby bylo jasné, že žadatel má právo o odstranění údajů žádat.

Kompletní smazání není možné

Není možné zadat všeobecný pokyn o kompletní vymazání, musí se odkázat na konkrétní weby, aby se nestalo, že Google smaže i odkazy na jiného člověka, který se jmenuje stejně.

Google pak žádost vyhodnotí, nevyhoví jí automaticky. Musí posoudit, zda je oprávněná. Objevily se případy, kdy se obchodníci pokoušeli poškodit konkurenty, aby se odkazy na ně nezobrazovaly.

O vymazání informací o sobě, například novinových článků, se snažili také třeba lidé odsouzení za trestné činy. A v jejich případě je naopak žádoucí, aby tyto údaje na internetu byly k nalezení. Takové informace, které nejsou nepodstatné, proto Google nevymaže.

Pavel Novák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme