Po 16 letech bude mít v Cannes premiéru český film, nezávislý snímek Cesta ven

Na festivalu v Cannes po 16 letech promítnou divákům v rámci přehlídky nezávislých filmů český snímek. Konkrétně ten od Petra Václava Cesta ven.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Petr Václav

Režisér Petr Václav | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

„Je to film o mladé ženě, která se snaží žít normálně, mít práci, rodinu, zachránit svůj vztah. Ale tím, že je ta mladá žena Romka, tak se věci dost komplikují. Sledujeme, jak vlastně tahle pětadvacetiletá romská žena dneska žije,“ říká režisér filmu Petr Václav.

„Z jedné strany se snaží dostat do majoritní společnosti, která o ni vůbec nestojí. Ať jde o bydlení nebo o práci. Na druhé straně s jakými se potýká problémy, protože rodina jí taky nemůže pomoct,“ doplňuje Václav, který žije v Paříži a i tady sleduje dění kolem romských komunit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Festival v Cannes sleduje francouzský zpravodaj ČRo Jan Šmíd

I když, jak sám říká, ve Francii se jedná především o romské přistěhovalce z Rumunska. Vyklízením jejich táborů se ovlivnit nenechal. Jeho film je o něčem jiném.

Snímek Cesta ven se promítá v rámci sekce Asociace pro nezávislé filmy a jejich distributory. I když se nejedná o soutěžní kategorii, i uvedení v této sekci je pro českou kinematografii velmi významné.

„Určitě, protože rada, která vybírá tyto filmy, je složená z filmových kritiků a profesionálů, kteří jsou velmi nároční. Do výběru se dostávají jen ti nejlepší. V loňských letech se ukázalo, že mají schopnost objevovat nové talenty, třeba i francouzské režiséry,“ říká Markéta Hodoušková, filmová producentka, která se zaměřuje především na filmy z východní Evropy.

„Tato kategorie se stává během let důležitější a důležitější, je určitou vitrínou nezávislého filmu, pomáhá hledat nové talenty. Já jsem o Petru Václavovi do této doby neslyšel, tedy ano, ale pouze od lidí z české komunity. Myslím, že po uvedení tady o něm bude vědět více lidí. Vím o něm jen to, že je to specialista na romskou komunitu,“ dodává k významu této sekce další producent Bruno Daniault.

V Cannes se v rámci festivalového trhu představí i další čtyři české filmy s cílem přilákat distributory. Zatím jsou ale ve fázi dokončovacích prací.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme