Objev liberecké univerzity pomůže ochránit před rakovinou kůže i před toxickými látkami

Červená čepice, která se na slunci změní v modrou nebo žluté tričko, které při horečce nositele zezelená. To je nový objev z laboratoří Technické univerzity v Liberci. Kromě módy nebo bezpečnosti práce se můžou takzvané inteligentní textilie uplatnit například i ve zdravotnictví. Pomůžou ochránit před toxickými látkami, přehřátím organismu nebo před rakovinou kůže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O objevu informoval vedoucí výzkumného týmu Michal Vik

O objevu informoval vedoucí výzkumného týmu Michal Vik | Zdroj: ČTK

Změna barvy plavek nebo trička je do očí bijící a pro prevenci například rakoviny kůže velmi efektivní. Majitele velmi snadno upozorní na to, že se vystavil škodlivému ultrafialovému záření, upozorňuje profesor Jakub Wiener:

Přehrát

00:00 / 00:00

O objevu vědců z Technické univerzity v Liberci mluvila Eva Malá

„Dokážou měnit svou barevnost během 15, nebo 30 minut přímého slunečního záření. V tom případě dojde k úplnému odbarvení a původně velmi sytá textilie se změní v bílou. Uživatel tak dokáže snadno identifikovat, že už byl ozářen vysokou dávkou a nemusí sledovat jaký je zrovna UV index.“

V Laboratoři měření barevnosti a vzhledu Technické univerzity v Liberci vyvinuli nejen způsob použití barviv citlivých na ultrafialové záření, teplo nebo chemické látky na textiliích, ale také unikátní přístroj Fotochrom, který dokáže změny barev i jejich odolnost v zátěži měřit.

Lidé s citlivější pletí se tak před zářením můžou lépe chránit i ve chvíli, kdy je nenapadne, že už jsou ohrožení, upřesňuje Michal Vik z laboratoře měření barevnosti a vzhledu.

„Pro mě, pro člověka s vyšší citlivostí na UV záření, tak je to už informace, že není úplně dobré, abych na sluníčku pobýval dvě hodiny.“

Ochrana dětí

Trička, kalhoty, sportovní oblečení nebo čepice můžou kromě na ultrafialové záření reagovat na změny teplot.

Oděv může nositele upozornit změnou barvy na intenzitu UV záření | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Objevu se dá podle vědkyně Martiny Vikové využít i při ochraně malých dětí. Látka se takzvaně naprogramuje na určitou teplotu. A ta upozorní například na přehřátí organismu. A to je dobrá informace třeba pro maminky malých dětí.

Nová technika barvení se může využít také například v mateřské škole, kde na zemi bude ležet takto upravený koberec.

„Zabarvení koberce indikuje teplotu podlahy,“ upozornila Viková. Dá se tak zabránit prochlazení dětí.

Prevence před toxickými látkami a proměna interiérů

Změna barvy filtru zase může upozornit na přítomnost toxické látky. „Spolupracujeme i s vojáky a děláme tzv. indikátory bojových otravných látek," upozornila Viková.

Také móda a design nepůjde při objevu látek měnící barvu stranou. Podle Evy Kanějové z katedry designu zvláště ženy mají rády změny, a to nejen u šatů.

„Šperk, co mění barvu, bude chtít každý,“ míní Kanějová a dodává, že uplatnění budou mít obdobné látky i v interiéru, třeba při změně vzhledu v dětském pokoji. „Dítě bude mít přes den veselou tapetu a večer zvířátka.“

Podle objevitelů nové metody barvení vláken by cena šatů měnících barvu neměla být o mnoho vyšší. Není totiž velký rozdíl ve výrobě citlivých a běžných pigmentů.

Už první firmy projevily o novou technologii zájem. První výrobky by si tak zájemci mohli zakoupit už v dohledné době.

Objev liberecké univerzity pomůže ochránit před rakovinou kůže | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

mkp, Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme