Ke zlepšení sociální situace v Duchcově je nutné zlepšit vzájemné vztahy, tvrdí Dienstbier

O možnostech zlepšit sociální napětí v Duchcově dnes se starostkou mluvil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD. Navštívil také nízkoprahový klub sdružení Květina. Radnici nabídl další možnost konzultací o možných opatřeních nejen v sociální oblasti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference, Úřad vlády, Jiří Dienstbier

Tisková konference, Úřad vlády, Jiří Dienstbier | Foto: Filip Jandourek

„Zjevně tady ta situace není jednoduchá. Asi první věc, kterou by bylo potřeba tady napravit, jsou mezilidské vztahy. Zcela zjevně tady je napětí mezi městem a občanským sdružením Květina, pohledy jsou na řadu věcí dost jiné,“ shrnul Dienstbier.

Neshody mezi sdružením Květina a duchcovskou radnicí jsou od doby, kdy z města odešla Agentura pro sociální začleňování. Nesouhlasila s prodejem městských domů.

Podle ministra by se měly vztahy zlepšit, aby obě instituce mohly přispět ke zmírnění sociálního napětí. To už ale podle nezávislé starostky Jitky Bártové není možné.

„Vzhledem k tomu, že Květina vyhlásila, že na konci roku v Duchcově končí, tak se mi k tomu už nechce ani vyjadřovat. Myslím si, že když nefunguje komunikace, tak je vždy chyba na obou stranách. Takže možná až Květina přizná také svou chybu, tak se můžeme začít bavit dál,“ poznamenala Bártová.

Květina v Duchcově skončí

O možném zlepšení vztahů s vedením města ale pochybuje i sociální pracovnice klubu Veronika Klaus Horčíková. „Byla bych velmi ráda, ale vzhledem k dlouhodobému nesouladu a vyvíjenému tlaku politických stran vůči naší organizaci se domnívám, že to už do budoucna nepůjde,“ dodává Klaus Horčíková.

Květina kvůli vyostřeným vztahům s vedením města na konci roku ukončí terénní práce i nízkoprahový klub.

Jiří Dienstbier dnes navštívil i Krupku. Tam naopak ocenil spolupráci vedení města s Agenturou pro sociální začleňování. Díky ní mají sociálně znevýhodněné děti možnost trávit čas v nízkoprahovém klubu. Při základní škole také mohou získat výuční list. Právě práce s dětmi je podle ministra důležitá.

Gabriela Hauptvogelová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme