Těžkou práci nechávám mechanikům, přiznává biker Jaroslav Kulhavý

Zatímco junioři už mají na Světovém poháru bikerů odpracováno, ti nejlepší závodníci nabírají síly, aby zítra v Novém Městě na Moravě bojovali o přední umístění. Kromě vlastní formy k tomu ale potřebují ještě jednu věc - špičkově fungující a vyladěné kolo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Kulhavý na závodě Pražské schody, kde měl problémy se spadlým řetězem

Jaroslav Kulhavý na závodě Pražské schody, kde měl problémy se spadlým řetězem | Zdroj: ČTK

„Na Pražských schodech jsem problémy s převodníkem, řetězem a přehazovačkou, tak jsme to všechno vyměnili, aby se neopakoval problémy se spadlým řetězem,“ popisuje opravu svého závodního stroje biker Jaroslav Kulhavý.

„Můžeme kolo přeskládat zhruba za hodinku, možná za míň. Je to docela snadné. Ale každý jezdec tady má dvě kola, Jaroslav samozřejmě také. Někdo má pevné rámy, někdo celoodpružená kola. Jaroslav preferuje celoodpružená, má je rád a jsou ideální pro tuto trať,“ říká skotský mechanik týmu Specialized Sandy Gilchrist.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Jaroslavem Kulhavým mluvil v Novém Městě na Moravě Tomáš Kohout

Nastavení celoodpruženého kola je přitom složité. „Jaroslav má své vlastní nastavení. Takové jaké má rád. Souvisí to s tlakem v tlumičích i kolech. Záleží na osobních preferencích. Nejdřív si musí projet trať, aby zjistil, co mu bude nejvíc vyhovovat. On se musí cítit komfortně a je to jeho odpovědnost,“ vysvětluje mechanik.

S nastavením si Jaroslav Kulhavý rád hraje, na mistrovství světa si kolo seřizoval i přímo při závodě, jinak ho ale příliš neudržuje:

„Že bych ho doma po každém tréninku myl a leštil, to se říct nedá. Většinou jde o údržbu, aby kolo nezrezavělo. Přijedu domů, omyju ho, namažu a zas tolik ho neřeším,“ říká olympijský vítěz.

K servisu využívá hlavně komfortu profesionální stáje. „Dám ho mechanikům a ti ho celé rozeberou. Složitější práce je pro ně. Možná bych ji zvládl, ale radši si jdu lehnout a trávím čas nějak líp,“ dodává Jaroslav Kulhavý. Odpočinek bude potřebovat k co nejlepšímu výkonu.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme