Výbuchy v nigerijském městě Jos si vyžádaly přes sto mrtvých

Tržiště nigerijského města Jos se stalo terčem teroristického útoku. Dva silné výbuchy připravily o život přinejmenším 118 lidí. Dalších 56 přišlo ke zranění. V troskách se mohou nacházet další těla. Podle úřadů jsou oběťmi převážně ženy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pondělí sebevražedný útočník najel vozem plným trhaviny do autobusu na nádraží na okraji hlavního města Abuja. Předpokládá se, že atentát má na svědomí Boko Haram

V pondělí sebevražedný útočník najel vozem plným trhaviny do autobusu na nádraží na okraji hlavního města Abuja. Předpokládá se, že atentát má na svědomí Boko Haram | Foto: Gbemiga Olamikan | Zdroj: ČTK

Nálože vybuchly v rozmezí 15 minut a byly údajně umístěny v zaparkovaném nákladním autě a v minibusu. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, úřady se však domnívají, že se jedná o další akci milicí Boko Haram.

Obyvatelka města Veronica Samsonová řekla, že slyšela jsem obrovskou ránu, která otřásla jejím domem. Pak začal stoupat dým. Dodala, že na ulicích ležela těla a lidé odváželi zraněné ve svých vozech do nemocnice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O atentátu v Josu mluvil Martin Ježek

„Šel jsem do centra, pak jsem viděl, jak něco vybouchlo,“ řekl další svědek agentuře Reuters. „Viděl jsem plno zraněných a mrtvých. Někteří lidé byli doslova na kusy. Stalo se to před mostem.

„Viděl jsem tam stát Toyotu Siennu. Když ta vybuchla, dali jsme se na útěk, abychom odtamtud mohli zmizet,“ uvedl svědek.

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan už dnešní útok odsoudil. Označil ho za krutý a ďábelský.

Tamní parlament také o půl roku prodloužil výjimečný stav ve třech severovýchodních státech federace, které jsou baštou hnutí Boko Haram.

Město Jos, metropole státu Plateau, které leží necelých 300 kilometrů severovýchodně od metropole Abuje, bylo v posledních letech svědkem náboženských střetů. Leží totiž na pomyslné hranici oddělující křesťanský jih a muslimský sever země.

kov, Viktor Daněk, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme