Bytový dům v Brně chráněný proti vandalismu boduje v evropské soutěži

Pět let proměnilo panelák v Koniklecové ulici v Brně k nepoznání. Ve velkém domě žije v nájmu 500 lidí a bývaly tu velké problémy s vandalismem, hlukem a obecně s občanským soužitím. Brněnští strážníci problémový dům využili jako pilotní projekt Bezpečná lokalita - bezpečné bydlení. Za pět let zavedli sérii preventivních opatření od kamerového systému a elektronických klíčů až po funkci domovníka. Projekt nyní zaujal i za hranicemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strážník Městské policie

Strážník Městské policie | Foto: Ladislav Bába

„Je to daleko lépe uklizené, ta paní uklízečka nestála za nic, byla za to placená a neuklízela, teď je dobrá uklízečka. Je to opravdu lepší,“ popisuje Jana Stejskalová, která v domě žije už dvacet let.

Projekt nyní boduje v evropské soutěži Mayor's Challenge. „Organizátory soutěže zaujal projekt natolik, že se dostal mezi 21 nejlepších, které byly přihlášeny,“ říká mluvčí brněnských strážníků Michal Simandl.

Přímo na místo se přijel včera podívat i člen komise soutěže.

Vstup jen se speciálním čipem

Dům zvenku vypadá úplně normálně - je to obyčejný rekonstruovaný panelák o třinácti patrech. Nicméně dovnitř se člověk jen tak nedostane. Musí mít speciální elektronický čip.

Ve vchodu je také ostraha, která dohlíží na pořádek a v noci potom třeba na dodržování nočního klidu. A výtah člověka doveze jen do těch pater, do kterých má na základě elektronického klíče přístup.

Opatření vznikla hlavně proto, aby do domu nechodili lidé, kteří v něm nebydlí. Místní lidé jsou se stavem budovy spokojení.

Soutěž Mayors Challenge vypsal bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg a přihlásilo se do ní přes 150 projektů z evropských měst. Cílem je vymyslet fungující projekt, ať už na snížení kriminality nebo třeba na zvýšení zaměstnanosti, který potom půjde prosadit i na dalších místech.

Vítěz navíc dostane 130 milionů korun na další rozvoj projektu. Výsledky soutěže budou známy na podzim.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme