Boje kolem města Slavjansk neutichají. Mezi proruskými rebely údajně nastaly neshody

Východoukrajinský Slavjansk má za sebou další noc střetů mezi vojáky a proruskými povstalci. Stejně jako v případě minulých bojů jsou nejasné okolnosti. Podle ruské agentury Interfax ostřelovaly vládní síly samotné centrum města, ukrajinská média naproti tomu zmiňují údajný útok rebelů na okraji Slavjansku. Prorazit armádní obležení se jim prý nepodařilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rebelové poblíž ukrajinského Slavjansku

Rebelové poblíž ukrajinského Slavjansku | Zdroj: Reuters

Zprávy, že mezi separatisty dochází k rozkolům, se potvrzují. Kolem bývalé budovy zpravodajské služby SBU v Doněcku, kterou obsadili místní příslušníci domobrany, došlo k neshodám. Jedni se budovu pokoušeli znovu obsadit a dostat z ní své kolegy. Přijel tam obrněný transportér, domobranci celou ulici přehradili auty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v doněcké oblasti sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

I ze samotného vedení Doněcké lidové republiky přicházejí zprávy, že se jejich představitelé nedokážou mezi sebou dohodnout. Především o tom, kdo má zastávat jaké posty v jejich samozvané vládě a ve vedení celé země.

Rozpory se týkají i hlavních měst – Slavjansku a Kramatorsku. Starosta Kramatorsku, který stojí na straně separatistů, podal demisi. Ve Slavjansku má zatím plnou moc pevně v rukou vůdce armády Igor Strelkov a samozvaný starosta Vjačeslav Ponomarjov.

„Zdá se, že mají i podporu značné části bojovníků, méně už obyvatel města Slavjansku, kteří jsou velmi rozhořčeni tím, že chybí základní bezpečnost - vykrádají se byty, kradou se auta a není bezpečno chodit po ulicích. A to nejen kvůli tomu, že dochází k pravidelnému ostřelování ukrajinskou armádou, ale chybí i elementární zajištění jejich bezpečnosti,“ hlásí zvláštní zpravodaj v Doněcku Martin Dorazín.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme