Evropa má podle Bruselu výrazně šetřit energiemi a omezit tak závislost na Rusku

Evropské země mají snížit svou závislost na Rusku mimo jiné pomocí razantních úspor ve spotřebě energie. Počítá s tím plán Evropské komise, který Český rozhlas získal z diplomatických zdrojů. Komise by ho měla zveřejnit zítra.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu

Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu | Zdroj: ČTK

Největší možnost úspor vidí Komise ve stavebnictví a spotřebě energie v budovách. Podle materiálu je tato oblast zodpovědná za 40 procent spotřeby energie v EU a za třetinu spotřeby zemního plynu.

Tyto úspory by prý snížily spotřebu energií ve stavebním sektoru o tři čtvrtiny. Dalších velkých úspor může Evropa podle Komise dosáhnout třeba zlepšením efektivity v průmyslu.

Celkově by se měly země EU zaměřit na zlepšení energetické účinnosti. Unie si už před časem stanovila cíl zlepšit energetickou účinnost o 20 procent k roku 2020. Takzvaná transpozice této směrnice má být v členských zemích hotová k 5. 6. 2014. Česko ale termín podle zdrojů Českého rozhlasu nesplní.

Riziko výpadku ruských dodávek

Tato opatření Brusel označuje za střednědobá. Kvůli riziku výpadku dodávek už během této zimy pak chce Komise posílit možnost, aby si země Unie mohly vzájemně dodávat zemní plyn. Měly by také udělat zátěžové testy toho, jak by jejich energetická soustava fungovala v případě výpadku ruských dodávek.

Ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD si ale myslí, že není možné tak rychle zavést nutná opatření, aby si už příští zimu mohly členské země plyn vzájemně dodávat.

„Jednáme s polskou vládou o tom, že by bylo posílení spojení mezi Českou republikou a Polskem, což by umožnilo vzájemné dodávky plynu, ovšem to není tak, že by to bylo na příští zimu.“

Vzájemná propojenost zemí Unie z hlediska schopnosti vzájemných dodávek nyní dosahuje osmi procent instalované elektrické kapacity. Komise chce, aby to v roce 2020 bylo 10 a v roce 2030 15 procent.

Evropská komise podle dokumentu rovněž prozkoumá polský návrh, aby země Unie společně nakupovaly zemní plyn. Podle Poláků by tak země EU posílily svoje postavení vůči Rusku a snížily svou závislost na jeho dodávkách. Česká vláda je ale k možnosti společných nákupů plynu skeptická a požaduje další analýzy.

Komise zároveň v materiálu požaduje pozastavení projektu ruského plynovodu Southstream, protože nesplňuje evropská pravidla. O návrzích Komise by měli jednat premiéři a prezidenti zemí EU na červnovém summitu v Bruselu.

Plynovody | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme