Indickou veřejnost pobouřil případ znásilnění a zabití dvou dívek z nižší kasty

V Indii stále přibývá žen, které se staly obětí brutálního hromadného znásilnění. Tento týden zneužila skupina mužů ve vesnici na severu země dvě dívky ve věku 14 a 15 let. Místní pak oběti nalezli oběšené na stromě. Když se dívky ztratily, policie se prý případem odmítla zabývat, protože patřily k nižší společenské kastě. Případ vzbudil ve státě Uttarpradéš vlnu rozhořčení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indická policie už zadržela několik mužů podezřelých z brutálního znásilnění dvou dívek

Indická policie už zadržela několik mužů podezřelých z brutálního znásilnění dvou dívek | Zdroj: Reuters

Dívky, které byly sestřenicemi, zmizely v úterý večer během cesty na toaletu. Vesničané jejich těla objevili druhý den.

Několik podezřelých, včetně jednoho policisty, už se podařilo zadržet. Otec jedné z dívek si ale stěžuje, že policie po jeho dceři odmítla vůbec pátrat, protože patří k nižší kastě. Několik indických listů to dnes označilo za skandál. Vedení policie v nejlidnatějším indickém státě Uttarpradéš teď slibuje, že vše vyšetří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sexuální delikty jsou v Indii velkým problémem, upozorňuje indolog Zdeněk Štipl

Indická vláda loni zpřísnila tresty za sexuální delikty. Reagovala tak mimo jiné na masové protesty, které vyvolal případ studentky, znásilněné v prosinci 2012 v jedoucím autobuse šesticí mužů. Mladá žena utrpěla zranění, kterým podlehla.

„Když se před dvěma lety problematika násilí na ženách medializovala, zájem byl zaměřen spíše na násilí, které se odehrává ve městech. Ono se tehdy až tak moc nemluvilo, že se to děje na vesnicích, kde se toho podle mého názoru děje podstatně více. Města jsou jen takovou špičkou ledovce,“ upozorňuje indolog Zdeněk Štipl.

Důvodem je podle něj také to, že ve městech není kastovní příslušnost až tak patrná – na rozdíl od vesnického prostředí, kde zná každý každého.

Indická veřejnost je nejnovějším případem sexuálního násilí pobouřena | Foto: Reuters

Nejčastější prý bývají útoky ze strany kastovních hinduistů vůči těm nekastovním. Tak tomu bylo i u nejnovějšího případu.

„Útočníci náleželi do kasty nebo klanové skupiny Jádavů. Ti jsou poměrně početnou skupinou zastoupenou právě v Uttarpradéši. Ony dvě dívky náležely k Dalitům. To je takový korektní termín pro starší český pojem nedotýkatelní. Není to kastovní příslušnost, Daliti jsou vyjmuti z kastovního systému,“ vysvětluje Štipl.


Zvětšit mapu

Petr Dudek, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme