Nejstarší dochovaná trasa Klubu českých turistů láká na svoji malebnost dodnes

Vodopády, krasové rokliny, široká meandrující řeka pod romantickým hradem, a to všechno utopené v bujné zeleni. Tak vypadá nejstarší dochovaná značená trasa, kterou si vybral v 19. století za svůj cíl Klub českých turistů. Vede z Berouna na Karlštejn a určitě stojí za to.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Karlštejn

Hrad Karlštejn | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Matěj Baťha

Ještě předtím sice označili turisté jinou stezku u Svatojánských proudů na Vltavě, ta už ale kvůli přehradě vzala za své. Turisté letos znovu obnovili a replikami dobových tabulek vyznačili její 3,5 kilometru dlouhou část.

Dnes červená trasa, vedoucí z Karlštejna přes Bubovické vodopády a Svatého Jana pod Skalou do Berouna, vznikla v roce 1889. Velmi dobře ji zná i místní patriot a místostarosta Svatého Jana pod Skalou Jiří Ševčík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejstarší dochovanou turistickou trasu Klubu českých turistů připomíná Ľubomír Smatana

„Chodím ji s manželkou naprosto pravidelně každé Vánoce. Někdy to je i docela náročné, protože cesta bývá zledovatělá, ale o to příjemnější je vždycky ten konec, protože cesta ústí u známé karlštejnské restaurace Pod Dračí skálou. Takže tam vždycky zakotvíme a dáme si něco dobrého,“ popisuje s úsměvem Jiří Ševčík.

Hospod je po cestě hodně a bývalo jich možná ještě víc. V Kubrychtově boudě bývala velmi známá trampská hospoda, do které chodil i Míša Pechar. Ten do oblasti jezdí se spacákem dodnes.

„Ta hospoda, co měla bábinka Kubrychtová, to byl v podstatě ráj turistů, ráj trampů a turistická cesta, co vyznačil Vojta Náprstek v tom předminulém století, tam vedla,“ vzpomíná Míša Pechar.

Vodopád | Foto: Jan Rosenauer

Nedaleko Kubrychtovy boudy teče Bubovický potok. Zde se dá z červené stezky odbočit k lomu Amerika, kam je ale dosud vstup zakázaný a kam neustále pronikali trampové.

„Někdy před patnácti dvaceti lety byla přeložena kolem Královy studny, aby i ta studna byla v trase a aby se tolik nedevastovala roklička, která byla poblíž Ameriky, a aby se tehdy tolik lidí na Ameriku nevypravilo, aby to měli trochu dál,“ vysvětluje Míša Pechar, proč KČT posunul trasu o jedno údolí dál.

Klub českých turistů si pod vedením Vojty Náprstka vybral před 125 lety právě tuto trasu právě pro její ukázkovou malebnost a rekreační ráz.

Dnešní trasa nejstarší dochované turistické trasy z Karštejna do Berouna. V roce 1889 ji vyznačil Vojta Náprstek | Foto: mapy.cz

Ľubomír Smatana, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme