Řetězce se přou s dodavateli o tom, jestli přitvrdit zákon regulující obchodníky

Normy týkající se obchodních řetězců by měly být přísnější, shoduje se vláda s řadou poslanců. Antimonopolní úřad (ÚOHS) souhlasí a připravuje novelu zákona o významné tržní síle, podle které by mohli být obchodníci nově pokutováni za jednorázové prohřešky. Pokuty by se také měly zvyšovat podle velikosti tržeb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Zákon má chránit potravináře před ekonomicky silnějšími řetězci. Přestože je novela ve velice časném stádiu zrodu, obchodníci proti ní protestují. Stali by se prý rukojmími dodavatelů.

Podle ředitele pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslava Koberny má ale novela jen odstranit některé nedostatky původní legislativní normy. Ta prý umožňuje právníkům obchodních řetězců, aby protahovali soudní procesy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané novele zákona mluvili ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory Miroslav Koberna a viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka

„Byly tam některé pojmy, které nebyly určité, a na nich se dnes řízení léta vlečou. Byly tam takové pojmy jako opakovaný, významný a tak dále. To pak je na otázce výkladů. Co to je opakované – když se to stane jednou za týden, jednou za měsíc, jednou za rok?“ vysvětluje.

Novela podle Koberny reaguje na současnou situaci, kdy se řetězce snaží obcházet zákon a zakládají například nákupní aliance, nakupují přes třetí osoby nebo nedodržují zákonnou splatnost za dodávky zboží.

„Prohřešky se na trhu dějí, dějí se u dodavatelů, dějí se u nás obchodníků. Ale trestají se opakované prohřešky. Prohřešek udělá každý, může to být lidská chyba, ne systémová chyba. A tím, že vynecháte slovo opakovaně nebo soustavně, tak když se nad tím zamyslíte, tak je to naprosto zásadní věc změny dikce tohoto zákona. Bič na obchodníky se stále víc natahuje a je stále tvrdší,“ namítá viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Obchodníci si stěžují také na to, že je novela projednávána ve spěchu a bez dostatečné diskuze.

Tomáš Pavlíček, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme