Káhirská horká letní noc se proměnila ve velkou pouliční párty na oslavu nového prezidenta

Abd al-Fattáh Sísí je definitivním vítězem egyptských prezidentských voleb. Výsledky potvrdila Nejvyšší volební komise. Sísí získal bezmála 97 procent hlasů. Konečná volební účast byla nakonec větší, než ukazovaly předběžné výsledky. Přesáhla 47 procent oprávněných voličů. Okamžitě po vyhlášení konečných výsledků se nad egyptskými ulicemi rozzářily ohňostroje. Sísího příznivci pak hlasitě oslavovali po celou noc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé oslavují vyhlášení nového egyptského prezidenta Sísího

Lidé oslavují vyhlášení nového egyptského prezidenta Sísího | Zdroj: Reuters

„Oslavujeme tu vítězství Sísího. Je to národní hrdina a lidi se radují. Čekáme, že se vrátí bezpečnost, se kterou to bylo v poslední době špatné. A pochopitelně také že se zlepší ekonomika. To jsou teď dvě nejdůležitější věci," říká prostovlasá paní středního věku a míří si to do epicentra oslav přímo před prezidentský palác.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oslavy v ulicích Káhiry sledoval zpravodaj Štěpán Macháček

Před ním ve čtvrti Heliopolis, kam se Abd al-Fattáh Sísí už za několik dnů nastěhuje, jsou oslavy v plném proudu.

Na tribuně předvádějí amatérští zpěváci své nejnovější výtvory na oslavu vítěze voleb.

Podnikavý prodavač nabízí trička se Sísím za pouhých třicet korun. Ženy radostně trylkují, anebo tančí u otevřených aut, ze kterých se ozývá hlasitá píseň Bušrit Chér, neboli Znamení dobra.

Abd al-Fattáh Sísí (narozen 19. listopadu 1954, Káhira) je egyptský maršál a politik. Od 12. srpna 2012 byl ministrem obrany a vojenské výroby. 3. července 2013 sesadil po masových nepokojích prezidenta Muhammada Mursího z řad Muslimského bratrstva; pak zastával vedle funkce ministra obrany i funkci prvního místopředsedy vlády. 26. března 2014 byla ohlášena Sísího kandidatura na egyptského prezidenta. Vláda podala 24. února demisi, aby maršálovu prezidentskou kandidaturu podpořila.

Speciálně pro egyptské volby ji nazpíval Husejn Džasmí, zpěvák ze Spojených arabských emirátů. V posledním týdnu je slyšet doslova všude.

S dětmi se přišel na oslavy podívat také egyptský křesťan Alfons Mína:

„Neočekávejme od něj zázraky. Lidé se musí začít snažit, pracovat. Posledních třicet let, které uvedly Egypťany do limbu, to byla strašně dlouhá doba. Sísí je původem voják, a projevuje se to v jeho disciplíně, usilovné práci, časném vstávání a v tom, že drží slovo," vyjmenovává Alfons přednosti nového prezidenta.

Potvrzeno. Sísí je vítězem egyptských prezidentských voleb s 97 procenty hlasů

Číst článek

Lidé oslavují vyhlášení nového egyptského prezidenta Sísího | Foto: Reuters

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme