USA letos stáhnou z Afghánistánu dvě třetiny vojáků. Úplný odchod plánují v roce 2016

Spojené státy ponechají po letošním konci mezinárodní mise v Afghánistánu kolem deseti tisíc vojáků. Potvrdil to prezident Barack Obama, podle kterého se zbývající jednotky nebudou věnovat běžnému boji s povstalci, ale jen výcviku afghánských kolegů, případně speciálním protiteroristickým operacím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Barack Obama u vojáků  na základně v afghánském Bagramu

Prezident Barack Obama u vojáků na základně v afghánském Bagramu | Zdroj: Reuters

V současnosti působí ve středoasijské zemi přes třicet tisíc Američanů ve zbrani. Setrvání třetiny z nich musí ještě potvrdit afghánská vláda. Podle amerického prezidenta není úkolem Spojených států učinit z Afghánistánu dokonalé místo:

„Na začátku příštího roku bude v různých částech země rozmístěných celkem asi 9800 vojáků. Do konce roku 2015 počet snížíme na zhruba polovinu. Jednotky při tom koncentrujeme do Kábulu a na letiště Baghram,“ řekl Obama.

„O další rok později bude naše vojenská přítomnost omezená na velvyslanectví v Kábulu, vojáci tam budou jen kvůli zajištění bezpečnosti ambasády, podobně jako je tomu teď v Iráku. Podstatné je to, že je třeba uzavřít éru, kdy se naše zahraniční politika zaměřovala na války v Iráku a Afghánistánu,“ dodal.

V Afghánistánu za 13 let trvání mise zemřelo přes 2100 vojáků. Tisíce dalších ale utrpěly vážná zranění s následky na celý život. Prezident v těchto dnech čelí kritice za to, v jakých podmínkách váleční veteráni žijí.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme