Podpisem bezdlužnosti se hráč dostává do slepé uličky, říká Stanislav Rýznar

Slavia, Mladá Boleslav, Baník Ostrava, Příbram a Znojmo. Tyto kluby čekají, jestli je rozhodnutí Licenčního tribunálu nevyloučí z profesionálních soutěží, protože nesplnily licenční podmínky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Štajner se raduje. Mladá Boleslav porazila Liberec 4:0

Jiří Štajner se raduje. Mladá Boleslav porazila Liberec 4:0 | Zdroj: ČTK

Nevyhovující stadiony v Ostravě a Znojmě, váhání Mladé Boleslavi s platbou za útočníka Nešpora a údajně jenom formality na Slavii a v Příbrami. Takové potíže řešily kluby odsouzené licenční komisí k nejistotě.

Ale český fotbal trpí i nešvary, které silně a zásadně dopadají na hráče, jenže u licenčního řízení se často vůbec neprojeví, ačkoli by to tak být mělo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokud hráč podepíše bezdlužnost, dostává se do sllepé uličky, říká licenční manažer FAČR Stanislav Rýznar

Jenže hráči ve strachu o svou pozici v klubu běžně písemně potvrzují, že jim klub nedluží žádné peníze, i když jim nechodí výplata i několik měsíců.

„Je to naprosto slepá ulička, protože pokud hráč podepíše bezdlužnost a přitom existuje jeho pohledávka po splatnosti, tak je to špatně,“ upozorňuje licenční manažer Fotbalové asociace Stanislav Rýznar.

„Ve finále se to může otočit i proti němu, jelikož při případné vymahatelnosti pohledávky, vytáhne dlužník přípis, na kterém hráč podepsal, že neexistuje žádná pohledávka po lhůtě splatnosti,“ vysvětluje Rýznar, jak je zrádné, když fotbalista podepíše bezdlužnost klubu, který mu ve skutečnosti peníze dluží.

Nejenže o ně tím pádem může nakonec přijít, ale ani jistotu setrvání u stávajícího zaměstnavatele mu to nezajistí.

Podle Rýznarovy statistiky většina takto až nezdravě loajálních hráčů v klubu stejně do jednoho roku skončí.

Fotbalisté by proto podle něj neměli podléhat dojmu, že budou ocejchovaní coby problémoví, pokud ohlásí, že jim klub dluží. Naopak že si pomůžou, když podepíšou falešnou bezdlužnost, aby klub neměl potíže v licenčním řízení.

Téměř třetina týmů fotbalové ligy nedostala licenci pro příští sezonu

Číst článek

„Mě se vždycky v životě vyplatilo trvat na pravidlech a sjednávat si dohody ‚reálného charakteru‘, které mohou obě strany splnit,“ říká licenční manažer FAČR.

Hráči mají možnost i sami aktivně během roku upozornit licenčního manažera, že jim klub dluží, což příliš nevyužívají.

Stanislav Rýznar řeší většinou tři nebo čtyři takové případy ročně a nemusí se o nich nutně dovědět právě od těch, kterým kluby dluží.

„Bezdlužnost v rámci udělení licence se prokazuje k závazkům splatným k 31. prosinci roku předcházejícího. Daný žadatel má potom zhruba tři měsíce na to, aby problém vyřešil. A to buď úhradou, splátkovým plánem nebo podáním případu k arbitráži. Ta pak rozhodne o oprávněnosti a způsobu úhrady závazku,“ vysvětluje Stanislav Rýznar.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme