Cizí vojáky na Slovensku nechci. Vzpomeňme si na invazi, varoval Fico

Slovenský premiér Robert Fico je proti umístění cizích vojsk v jeho zemi. Reagoval tak na oznámení prezidenta USA Baracka Obamy, který plánuje zvýšit počet amerických vojáků v Evropě. Obama to řekl ve Varšavě při příležitosti oslav 25 let od pádu komunismu v Polsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico volby prohrál

Robert Fico volby prohrál | Zdroj: Reuters

„Slovensko už má svoje historické zkušenosti s účastí cizích vojáků. Vzpomeňme si na invazi v roce 1968. Proto je toto téma pro nás mimořádně citlivé. Neumím si představit, že by na našem území byli cizí vojáci,“ prohlásil Fico.

Zároveň dodal, že Slovensko o umístění vojáků nikdo nepožádal.

Podobně se vyjádřil také český premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj Česko nepatří mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě. Lidovci za to premiéra kritizovali a upozornili, že jde o jeho osobní názor, který koalice ani vláda neprojednávaly.

Prezident Zeman podpořil navýšení vojenské přítomnosti USA v Evropě

Číst článek

Prezidentovi Miloši Zemanovi naopak zvýšení angažmá Spojených států amerických na starém kontinentu nevadí.

Obama svým výrokem v Polsku reagoval na násilné události spojené s politickou krizí na Ukrajině. Zároveň ale vyzval další členy NATO, aby nešetřili na výdajích na obranu.

USA ochrání bezpečnost svých spojenců v NATO, slíbil Obama ve Varšavě

Číst článek

Simona Bartošová, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme