Prezident Zeman před odletem na oslavy do Normandie děkoval veteránům

Prezident Miloš Zeman se ve Francii zúčastní oslav výročí vylodění Spojenců v Normandii. Kromě manželky ho doprovodí také veteráni druhé světové války. Před odletem se v pražských Kbelích uskutečnil slavnostní ceremoniál, během kterého se prezident s veterány pozdravil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman se setkal na letišti v Praze-Kbelích s válečnými veterány před odletem na oslavy 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii

Prezident Miloš Zeman se setkal na letišti v Praze-Kbelích s válečnými veterány před odletem na oslavy 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii | Zdroj: ČTK

Prezident ve svém projevu před odletem do Normandie veteránům poděkoval za to, že bojovali za svou vlast.

„Chtěl bych vám poděkovat. Chtěl bych vám poděkovat za to, co jste vykonali pro svoji vlast. A chtěl bych vám říci to, co už sami dávno víte: Svoboda není něco, co máme dáno navěky. Za svobodu se musí trvale bojovat. A ten, kdo nemá vůli si tuto svobodu udržet, ji ztratí.“

Veteránům druhé světové války Miloš Zeman také předal pamětní list a na jejich poděkování odpovídal většinou: Já děkuji vám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceremoniál před odletem prezidenta Zemana na oslavy do Normandie sledovala reportérka Lenka Jansová

Mezi veterány, se kterými se prezident setkal, byl například brigádní generál Emil Boček, generálmajor Jaroslav Klemeš, plukovník Bedřich Opočenský nebo plukovník Pavel Vranský.

S ostatními veterány odletěl do Normandie i 91letý Vilemín Viktor, který se před 70 lety přímo účastnil vylodění Spojenců. Pamětníků jedné z nejdůležitějších a nejriskantnějších operací druhé světové války ubývá. Takto na ni vzpomíná Vilemín Viktor:

„Vzpomínám na to, že jsme museli přerušit vykládání těch transportérů do výsadkových člunů, protože moře bylo rozbouřené, takže to vykládání bylo nemožné. To by se poškodily transportéry nebo i ta loď.“

Vylodění podle svých slov přestál prakticky bez zranění: „Seděl jsem vzadu na tom náklaďáku, jak jsme přejížděli ty výmoly a krátery, které tam byly, ta jedna vysoká nádrž s asi 80 litry vody se převrhla mně na nohu.

Veteráni se shodovali, že události šly jedna za druhou tak rychle, že na pocity jako strach a úzkost nebyl čas. Ti, kteří bojovali na východní frontě, vzpomínali, s jakým nadšením přijali zprávu o vylodění Spojenců v Normandii.

Prezident Zeman poděkoval veteránům za to, že bojovali za svou vlast | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Vyvolalo to velké nadšení, že nejsme sami, protože tu druhou frontu jsme dychtivě očekávali,“ říká 90letý plukovník Bedřich Opočenský, který bojoval i na Dukle.

Ve Francii se Miloš Zeman zúčastní oslav sedmdesátého výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii, které už začaly ve francouzském Ranville.

Sešly se na nich stovky veteránů a diváků. Oslavy vyvrcholí právě dnes a budou u toho představitelé Spojených států, Ruska, Británie, Francie, Německa a dalších zemí.

Na oslavách kulatého výročí vylodění v Normandii nechybějí ani zástupci Německa

Číst článek

Veteráni se vrátili na místa, kde před 70 lety bojovali | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Den D zažil i Čechoameričan Leonard Jindra. Vzpomínky by raději vymazal

Číst článek

Lenka Jansová, Marika Táborská, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme